Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laten we de monden van ouderen in de thuiszorg niet vergeten

Volledig weggecarieerde kiezen, jarenoude plak- en tandsteenresten, abcessen rondom implantaten: deze problemen zien we bij 80 procent van de kwetsbare ouderen als zij de zorginstelling binnenkomen. Het zijn de gevolgen van het ontbreken van goede mondzorg in de thuiszorg. Wim van der Torre houdt op Skipr.nl een pleidooi voor goede, passende mondzorg voor kwetsbare ouderen die bijdraagt aan hun welzijn.

Ik vind dit een opmerkelijke situatie, gezien alle kinderen in Nederland wel de beste mondzorg krijgen die er is. De staat houdt kinderen niet verantwoordelijk voor hun mondzorg en dekt de kosten hiervoor volledig. Het resultaat is dat mensen in de reguliere mondzorg jarenlang een mooi gebit behouden en naar een levensloopbestendige mondzorg toegroeien. Tot het moment dat ze bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer krijgen en zijn overgeleverd aan de thuiszorg.

In de thuiszorg ontbreekt de regie over mondzorg. De tandarts stuurt nog een briefje voor de halfjaarlijkse controle, maar de omgeving heeft daar doorgaans geen aandacht voor. Als op het tweede briefje eveneens geen reactie komt, schrijft het geautomatiseerde systeem van de tandarts de cliënt uit.

(…)

Lees de Blog van Van der Torre verder op Skipr.nl >>

Bron: Skipr, Wim van der Torre
Beeld: © Kzenon / Fotolia


Lees ook

Praktische mondzorghandvatten voor kwetsbare ouderen thuis

Geriatrische mondzorg heeft een Hugo Borst nodig

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.