Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart van alle 5-jarigen heeft al gaatjes

Diederik Wieman
Ongeveer een kwart van de kinderen in Nederland heeft al op vijfjarige leeftijd gaatjes of gevulde gaatjes. Dit blijkt uit het GigaGaaf!-onderzoek, uitgevoerd door het UMCG, TNO en de Erasmus Universiteit.

Uit het onderzoek, gefinancierd door ZonMw, blijkt dat kinderen die vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts of mondhygiënist gaan, op 5-jarige leeftijd minder beginnende gaatjes dan kinderen die pas (veel) later voor het eerst mondzorg krijgen. Van de kinderen tussen 0 en 4 jaar oud gaat maar 38% jaarlijks naar de tandarts, stellen de onderzoekers, terwijl op die jonge leeftijd al wel degelijk beginnende gaatjes ontstaan, die als ze niet op tijd ontdekt en behandeld worden, uitgroeien tot grotere gaatjes. 

In het GigaGaaf!-onderzoek is bekeken of verwijzing door het consultatiebureau effect heeft. Dat is onderzocht in Noord-Oost-Groningen, Oost-Drenthe en in verschillende buurten in Den Haag, zoals Transvaal. Dit zijn regio’s waar relatief veel mensen wonen met gaatjes in hun gebit. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.