Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kauwgom met xylitol vermindert kans op vroeggeboorte

Diederik Wieman
Xylitol in kauwgom wordt bij gebruik nauwelijks omgezet in zuur en is daarom minder schadelijk voor het gebit dan suiker of andere suikervervangers. Nieuw onderzoek laat zien dat deze xylitol ook helpt om vroeggeboorten te verminderen en zorgt voor een beter geboortegewicht.
Premium

Soms vraag je je wel eens af hoe wetenschappers op het idee komen voor hun onderzoek. Maar ook in dit geval is er een verklaring voor het waarom: 1. Uit studies is een verband gebleken tussen parodontitis bij de (aanstaande) moeder en vroeggeboorte van het kind. 2. Dagelijks gebruik van xylitol kauwgom leidt tot een betere mondgezondheid. Het onderzoek werd uitgevoerd in Malawi, het land met het hoogste aantal vroeggeboorten ter wereld (22%) en er deden circa tienduizend vrouwen aan mee. De resultaten werden gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics & Gynecology. De vrouwen werden zes jaar gevolgd tot 28 dagen na de bevalling. De proefpersonen werden ingeschreven vóór de zwangerschap of bij minder dan 20 weken zwangerschap. De helft van de deelnemers kreeg perinatale- en mondgezondheidsvoorlichting plus dagelijks xylitol-kauwgom. De controlegroep kreeg alleen perinatale voorlichting. De conclusie: perinataal xylitol-kauwgomgebruik resulteerde tot bijna 4% minder vroeggeboorten en afname van 4% pasgeborenen met een lager gewicht dan 2.500 gram.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.