Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ivoren Kruis vraagt kabinet om aandacht voor mondzorg. ‘Is nu minimaal.’

Rudolf Kleijn
Ivoren Kruis, de Nederlandse vereniging voor mondzorg, wil dat het kabinet aandacht besteedt aan toegankelijke mondzorg en actie onderneemt. 'De financiering van de zorg is nog steeds is gebaseerd op het achterhaalde dogma dat een gezonde mond alleen de eigen verantwoordelijkheid betreft.’
Ivoren Kruis
© RossHelen / Getty Images / iStock

‘Hoewel de mondzorg niet wordt genoemd in het regeerakkoord, kent deze wel diverse grote al jarenlang bestaande knelpunten die in ernst toenemen. In het kort: de gebitsgezondheid van de jeugd verbetert niet en loopt in met name kwetsbare populaties terug.’ Dat schrijft Ivoren Kruis in een brief aan de bewindslieden voor Volksgezondheid, Armoedebeleid, Jeugd en Langdurige Zorg. Op de website vraagt Ivoren Kruis om steunbetuigingen voor de brief.

Begeleiding patiënten

‘De aandacht voor mondzorg in de publieke gezondheidszorg is minimaal,’ aldus Ivoren Kruis. In de brief staat dat veel Nederlanders de mondzorg vermijden. Dit onder meer vanwege de kosten en onwetendheid over de vergoeding voor kinderen. ‘Goede toegang tot de mondzorg dient voor deze grote groep van patiënten gewaarborgd te worden.’ Reden voor Ivoren Kruis om te pleiten voor meer begeleiding van patiënten en een goede toegankelijkheid van mondzorg. Ook voor lagere inkomens.

De brief verwijst naar cijfers van Dokters van de Wereld. Uit onderzoek van die instelling blijkt dat anderhalf miljoen Nederlanders vanwege geldgebrek niet of te weinig naar de tandarts gaan.

Ivoren Kruis stelt vast dat er inmiddels klinische richtlijnen worden ontwikkeld om overbehandeling te voorkomen. Uiteindelijk zullen deze, samen met na -en bijscholing, de last voor de mondzorg verminderen. Een groot probleem is echter ‘dat de financiering van de zorg nog steeds is gebaseerd op het achterhaalde dogma dat het verkrijgen van een gezonde mond voor elke Nederlander alleen de eigen verantwoordelijkheid betreft en bereikbaar is’, aldus de brief.

Ivoren Kruis: drempelloze toegang

Ivoren Kruis pleit voor drempelloze toegang tot mondzorg voor volwassenen. Dit betekent dat doelmatige, passende zorg, behandeling van pijnklachten en noodzakelijke eenvoudige restauratieve behandelingen gewaarborgd moeten zijn. Dit zou bovendien, net als de zorg van de huisarts, niet ten koste moeten gaan van het eigen risico. De mondzorgvereniging vraagt het kabinet een stuurgroep in te stellen. Deze moet voorstellen gaan doen tot verbetering van de mondzorg voor de jeugd en van de toegankelijkheid van de mondzorg voor volwassenen.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.