Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere suiktertaks moet gezonde keuzes bevorderen 

Diederik Wieman
Suiker verhoogt de kans op cariës, overgewicht en diabetes type II. Het kabinet wil daarom vanaf 1 januari 2023 stapsgewijs de belasting verhogen op alcoholvrije dranken waar suiker in zit. Het gaat dan om frisdrank, groente- en fruitsappen en alcoholvrij bier.

Wie zijn gebit in orde wil houden kan suikerhoudende en/of zure dranken beter vermijden. Een glas cola bevat 21 gram suiker, en dat is al meer dan helft van dagelijkse hoeveelheid die de WHO adviseert. Volgens dat advies is het raadzaam om dagelijks maximaal 10% energieprocenten (gemiddeld ongeveer 50 gram) uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn alle door de producent toegevoegde suikers, plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.

Zoals het er nu naar uitziet gaat de belasting op toegevoegde suikers per 1 januari van € 8,83 naar € 20,20 per 100 liter. Vanaf 1 januari 2024 komt daar nog eens  € 2,47 per 100 liter bij en bedraagt de suikertaks € 22,67. Mineraalwater is vanaf 2024 overigens uitgezonderd van de taks. Producenten van 100% natuurlijke vruchtensappen komen in het geweer tegen de belastingverhoging. Hun argument is dat hun sappen alleen natuurlijke suikers bevatten; ze voegen geen suiker toe, maar kunnen er ook geen suiker uithalen. De overheid lijkt vooralsnog niet gevoelig voor dit argument. Suiker is immers suiker. Voor het lichaam maakt de herkomst geen verschil.

Alcoholvrije dranken waar verbruiksbelasting op zit:

Limonade (inclusief siroop);

Vruchtensappen;

Groentesappen;

Mineraalwater (tot 2024);

Alcoholarm en -vrij bier;

Andere dranken met maximaal 1,2% alcohol.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.