Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Halfjaarlijkse controle op de schop in Wales

Diederik Wieman
Het nijpend tekort aan tandartsen leidt in Wales tot het afschaffen van de halfjaarlijkse controle voor ziekenfondspatiënten (NHS). In plaats daarvan gaan tandartsen een persoonlijk zorgplan opstellen waarin staat hoe vaak de patiënt voor controle moet komen. Dit komt erop neer dat de meeste volwassenen in Wales nog maar een keer per jaar naar de tandarts gaan.    
Premium

Volgens de NHS krijgen tandartsen zo meer tijd voor patiënten die het hardst tandheelkundige hulp nodig hebben. De NHS stelt dat met een jaarlijkse controle kan worden volstaan omdat de kwaliteit van de gebitten in de afgelopen decennia is toegenomen. ‘Er is een gestage afname van tandbederf, meer volwassenen behouden hun tanden en minder mensen dragen een kunstgebit.’ De NHS concludeert dat patiënten over het algemeen goed voor hun eigen gebit zorgen en dat een halfjaarlijkse controle weinig meerwaarde biedt. Met de invoering van een persoonlijk zorgplan kunnen mensen die meer mondzorg nodig hebben vaker komen. Voor patiënten onder de 18 jaar gelden de regels niet. De NHS verwacht dat de tandartsen in Wales door de nieuwe maatregel in totaal 112.000 extra ziekenfondspatiënten kunnen aannemen. Dit komt neer op ongeveer één extra patiënt, per dag, per tandarts, per praktijk.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.