Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Covid heeft geen invloed op implantaat falen 

Diederik Wieman
Covid heeft wereldwijd naar schatting meer dan 670 miljoen mensen besmet. De ziekte kan het botmetabolisme beïnvloeden, de botresorptie stimuleren en de botmineraaldichtheid verlagen, wat mogelijk een negatieve invloed heeft op de osseointegratie van tandheelkundige implantaten. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat Covid hiervoor geen risicofactor is.
© libre de droit / Getty Images / iStock

Onderzoekers van de Erciyes Universiteit in Turkije hebben onderzocht welke factoren van invloed zijn op het vroegtijdig falen van tandheelkundige implantaten. Als een van de risicofactoren werd ook covid meegenomen. Uit het retrospectief onderzoek komt naar voren dat covid geen merkbare rol speelde bij het vroegtijdig falen van implantaten. Van de 1.228 patiënten (met in totaal 4.841 implantaten) ondervonden 128 vroegtijdig falen, wat neerkomt op 3,1% op implantaatniveau. Volgens eerdere onderzoeken varieert het percentage vroegtijdige mislukkingen op implantaatniveau van 0,60% tot 6,36%. Er werden statistisch significante associaties gevonden tussen vroegtijdig falen van het implantaat en leeftijd, roken en implantaat lengte. Er was echter geen statistisch significant effect van factoren als covid, geslacht, diabetes, bestraling, chemotherapie, osteoporose, locatie of implantaat diameter. Lees hier het volledige onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.