Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bizar: patiënt inhaleert tandartsboor tijdens behandeling

Diederik Wieman
Het klinkt ongelofelijk maar het is echt gebeurd: de zestigjarige Tom Jozsi uit Illiois (VS) heeft tijdens de behandeling een losgeschoten boortje geïnhaleerd. De tandarts vertelde hem dat hij boortje had ingeslikt, maar dat bleek dus niet het geval. Het boortje kwam in de long van onfortuinlijke patiënt terecht.
Tom Jozsi vertelt op TV-zender WISN wat hem overkomen is
Premium

Jozsi vertelt dat hij weinig van het incident merkte. Hij moest hoesten tijdens de behandeling en artsen vermoeden dat hij voorafgaand daaraan inademde en het boortje diep in zijn long terecht kwam. Inslikken van een stukje metaal is natuurlijk al niet geheel zonder gevaar, maar wanneer het in de longen terecht komt zijn de problemen groot. Zo veroorzaakte het scherpe object bloedingen in de onderste kwab van zijn rechterlong. Bovendien zaten aan het boortje bacteriën uit de mond die voor grote problemen in de longen kunnen zorgen. Snel handelen was noodzakelijk. Omdat het boortje zo diep in de long zat kon de longarts er echter niet bij met een gewone scope. Daarom riskeerde Jozsi een grote operatie waarbij mogelijk een deel van zijn long verwijderd zou moeten worden. Een creatieve oplossing voorkwam dat: de longarts paste robot-bronchoscopie toe, een techniek die gebruikt wordt bij vroegdetectie van longkanker. Hiermee lukt het om het boortje zonder schade te verwijderen. Klik hier voor het interview met Jozsi.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.