Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behoud vitale pulpastomp bij irreversibele pulpitis

Een patiënt wordt intern verwezen voor een wortelkanaalbehandeling van de 36 in verband met diepe cariës onder de kroon en de wens dit element van een nieuwe kroon te voorzien. Bovendien bestaan er sinds enkele weken pijnklachten linksonder in de mond. Op de röntgenfoto (afbeelding 1 ) is een periapicale radiolucentie zichtbaar rondom de mesiale radix.
Premium
De patiënt is een 57 jarige man. ASA score-I, patiënt heeft astma en gebruikt hiervoor corticosteroïden. Patiënt werd verwezen vanuit een ander klinisch programma, ‘ Fixed’ in CTM-jargon. Vroeger noemden we dit programma ‘ Uitgebreid Restauratief’. Hoe dan ook, bij het klinisch programma ‘Fixed’ wordt onderwezen hoe je behandelplannen maakt en uitvoert, waarbij al dan niet met indirecte restauraties patiënten functioneel en esthetisch, uitgebreid of betrekkelijk eenvoudig gerehabiliteerd worden.
De patiënt is naar ‘IP-Endo’ verwezen in verband met het voornemen een nieuwe kroon te vervaardigen op element 36. De aansluiting van de kroon is niet meer functioneel, waardoor cariës ontstaan is distaal onder de kroon. De cariës is behoorlijk diep: het betreft een ICDAS 5-classificatie.
Tijdens de anamnese vertelt de patiënt dat element 36 al een aantal weken verhoogd gevoelig is bij koude en zoet. Hoe lang dat al het geval is weet hij niet precies. Maar de pijn komt steeds sneller terug, treedt nu ook spontaan op en houdt ook steeds langer aan. Er is sprake van een zeurende pijn die ook duidelijk lokaliseerbaar is: hij wijst de 36 aan. Meneer ligt niet wakker van de pijn – hij slikt wel paracetamol, wat enigszins helpt, maar de pijn niet compleet wegneemt.

Onderzoek en diagnostiek

Klinisch is te zien dat er sprake is van cariës profunda, distaal van de 36. Aanraking met de sonde is zeer pijnlijk. Het element is niet percussiepijnlijk, wel zeer verhoogd gevoelig op de koudetest. Op de röntgenfoto is een radiolucentie aan de
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.