Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACTA en Radboudumc krijgen 2 miljoen subsidie voor onderzoek naar betaalbare mondzorg

Diederik Wieman
Begin september 2022 start het DELIVER-project waarin onderzoekers uit zeven EU-landen samenwerken om de toegang tot de betaalbare mondzorg voor armere en kwetsbare EU-burgers te verbeteren. Het project krijgt 5 miljoen euro subsidie van het Horizon Europe Research Program. Daarvan gaat 1,2 miljoen naar het Radboudumc en 8 ton naar het Academisch Centrum voor Tandheelkunde (ACTA).   

Volgens een recent rapport van de WHO krijgt mondgezondheid tot nu toe dramatisch weinig aandacht in het gezondheidsbeleid. Mondziektes staan in de top drie van duurste aandoeningen en raken 3,5 miljard mensen wereldwijd, vooral armere en kwetsbare  bevolkingsgroepen. Vanwege de noodzakelijke eigen bijdragen in kosten van mondzorg, is de toegang tot betaalbare mondzorg al jaren een probleem. In alle EU-landen blijkt sprake van averechtse selectie en selectieve uitsluiting van mondzorg. Steeds meer mensen die leven in armoede en sociaal-maatschappelijke achterstand kunnen mondzorg niet meer betalen, terwijl zij mondzorg het hardst nodig hebben. Deze financiële beperking in de toegang tot mondzorg blijkt niet afhankelijk van de welvaart van landen. De nadelige gevolgen van deze ongelijke verdeling in de toegang tot mondzorg zijn zichtbaar in de samenleving in Nederland en andere EU landen. Het DELIVER-project (DELiberative ImproVEment of oRal care quality) staat onder leiding van Stefan Listl, hoogleraar Kwaliteit en Veiligheid van Mondzorg aan het Radboudumc. Binnen het project wordt onderzocht hoe de toegang tot mondzorg verbeterd kan worden. Deelonderzoeken van Acta en Radboudumc zijn gehonoreerd met respectievelijk 8 ton en 1,2 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.