Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorg-zzp’ers vooral zelfstandig vanwege regelvrijheid

Diederik Wieman
Zzp’ers in de sector zorg en welzijn, kiezen met name vanwege de regelvrijheid voor het zelfstandig ondernemerschap. Dit blijkt uit het nieuwste Zelfstandigenonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit komt echter ook naar voren dat 1 op de 10 zzp’ers liever in loondienst zou zijn. 
© AntonioGuillem / Getty Images / iStock

Het aantal zelfstandigen in zorg en welzijn nam de laatste jaren toe tot 178 duizend in 2022, zo blijkt uit de Enquête beroepsbevolking (EBB). De zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) vormden daarvan de grootste groep (75 procent). Van alle werkenden in zorg en welzijn was 81 procent vrouw, van de zzp’ers was 75 procent vrouw. Onder zowel vrouwen als mannen is het zelf kunnen bepalen hoeveel en wanneer ze werken de meest genoemde reden om zzp’er te worden (46 en 40 procent). Onder vrouwen werd het beter kunnen combineren van werk en privé hierna het meest genoemd (29 procent), onder mannen was dat meer kunnen verdienen (25 procent). Lees hier meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.