Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitreiking BOOA Research Grant en Aanmoedigingsprijs 2021

Tijdens het Najaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA), dat op donderdag 11 en vrijdag 12 november 2021 werd georganiseerd door de vakgroep MKA in Breda, heeft dr. Theo J.M. Hoppenreijs, voorzitter van de Stichting tot Bevordering van Bijzondere Wetenschappelijke Onderwijs- en Onderzoeksactiviteiten (BOOA) de BOOA Research Grant 2021 en de Aanmoedigingsprijs uitgereikt.

De Stichting BOOA van de NVMKA stelt jaarlijks een prijs beschikbaar ter stimulering van innovatief wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Deze prijs, de BOOA Research Grant, is bedoeld om jonge onderzoekers een zetje in de rug te geven om dat onderzoek op gang te krijgen.

De jury, bestaande uit de kaakchirurgen dr. R.J.J. van Es, prof. dr. P.A.W.H. Kessler en prof. dr. J.L.N. Roodenburg, beoordeelde dit jaar zeven aanvragen. Alle ingezonden onderzoeken waren van hoogwaardige kwaliteit.

De BOOA Research Grant 2021 (een cheque ter waarde van € 7.500,-) is gewonnen door collega JanAart Schipper, arts, promovendus, afd. MKA-chirurgie, UMC Groningen, voor de opzet van zijn onderzoek: “Intra-articulaire injectie van stromale vasculaire fractie van vet in osteoartritis van het kaakgewricht”.
Doel van dit onderzoek is het introduceren van een nieuwe stamceltherapie voor TMJ osteoartritis.

BOOA-voorzitter dr. Theo Hoppenreijs reikt de BOOA Research Grant 2021 uit aan prof. dr. Fred Spijkervet, bij afwezigheid van Jan-Aart Schipper.

De hypothese is dat een aanvullende intra-articulaire injectie van SVF bij artrocentese van het kaakgewricht zorgt voor een langdurige afname van pijn en verbetering van de mondopening. Dit is een gerandomiseerde dubbelblinde klinische trial bij 40 patiënten. Controle arthrocentesis zonder toevoegen van stamcellen met een follow-up van een jaar. De gevalideerde vragenlijst wordt gebruikt om resultaat te meten.

De Aanmoedigingsprijs 2021 (een cheque ter waarde van € 2.500,-) is toegekend aan collega Wouter Visscher, arts, promovendus, afd. MKA-chirurgie, Amsterdam UMC, voor de opzet van zijn onderzoek: “Ontwikkeling en valideren van een predictiemodel voor maxillomandibulaire advancement osteotomie als behandeling van het obstructief slaap apneu syndroom”.

BOOA-voorzitter dr. Theo Hoppenreijs reikt de Aanmoedigingsprijs 2021 uit aan Wouter Visscher

Dit is een retrospectieve cohortstudie van 100-120 behandelde patiënten tussen 2008 en 2021. Doel van het predictiemodel is om de indicatiestelling te verbeteren, bij te dragen aan kosteneffectiviteit én aan meer zinnige zorg.

Bron en beeld: Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (NVMKA)

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.