Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tientallen tandartspraktijken gehackt

Diederik Wieman
Behalve met ‘reguliere’ inbraken in tandartspraktijken proberen criminelen nu ook online hun slag te slaan bij tandartspraktijken. In Frankrijk werden binnen zeer korte tijd tientallen tandartspraktijken gehackt. Via ransomware werden alle gegevens versleuteld. Pas na betaling kon het werk weer worden hervat.      
Premium

De tandartspraktijken, allemaal gevestigd in de Gironde, konden eind mei door de cyberaanval niet meer bij hun patiëntgegevens en andere administratieve gegevens. Tien dagen duurde de situatie, toen twee slachtoffers besloten om ‘losgeld’ in cryptomunten te betalen. De twee kregen daarna direct weer toegang tot hun systemen. De tientallen andere tandartspraktijken volgende dezelfde weg. De meesten hebben bedragen betaald van een paar duizend tot 15.000 euro. De ransomeware gevallen in Frankrijk tonen aan dat niet alleen grote bedrijven het slachtoffer van hackers kunnen worden, maar ook zzp’ers en het mkb. De belangrijkste les: zorg altijd voor goede, veilige back-ups van je systemen. En test ook regelmatig of deze terug te zetten zijn. zijn. Download via deze link een gratis boek met tips en adviezen om cyber risico’s te vermijden.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.