Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandartsen sluiten aan bij ParkinsonNet

Diederik Wieman
Een aantal gespecialiseerde tandartsen heeft zich aangesloten bij ParkinsonNet, het webplatform dat parkinsonpatiënten de best mogelijke zorg wil geven. Tandheelkunde is naast  diëtetiek en logopedie de derde zorgdiscipline op ParkinsonNet waarbij de mond(zorg) centraal staat.
© Alessandro Grandini / stock.adobe.com

Goede mondzorg is belangrijk voor mensen met parkinson(isme). Naarmate de parkinson vordert, groeien de mondproblemen. Denk aan moeite met slikken en kauwen, tanden die afbreken door grote kauwkracht, vaker en harder knarsen, of juist de kaken niet meer van elkaar afkrijgen. Andere problemen liggen rondom mondhygiëne. Mensen krijgen de mond niet meer schoongemaakt, poetsen is een probleem. Dat kan weer voor allerlei andere gezondheidsproblemen zorgen. Na een jaar lange pilot zagen zowel aangesloten zorgverleners, mensen met parkinson én de tandartsen zelf de voordelen van samenwerken aan betere parkinsonzorg. Zo krijgen de tandartsen waardevolle nieuwe kennis en toegang tot andere regionale ParkinsonNet-collega’s die het onderwerp mondzorg belangrijk vinden.

Meer weten over mondzorg bij parkinson(isme)? Beluister hier de ParkinsonNet Podcast over mondgezondheid of kijk de uitzending van ParkinsonTV over ‘Mondzorg & Parkinson’.

Een overzicht van de bij ParkinsonNet aangesloten tandartsen vind je hier. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.