Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds vaker mond- en keelkanker op jonge leeftijd

Aisha Al-Jamaei deed (promotie)onderzoek naar mond- en keelkanker en gebruikte daarvoor onder andere  gegevens uit het Nederlands Kankerregister.

Mond- en keelkanker blijken wereldwijd steeds vaker op jonge leeftijd voor te komen. Bij jonge vrouwen tussen het 30-45 levensjaar is dat het vaakst op het mobiele deel van de tong. Mondkanker komt in Nederland steeds vaker voor bij mannen jonger dan 35 jaar, terwijl het aantal in de leeftijdsgroep van 35-44 jaar juist daalt.

Roken en alcoholgebruik bleken in alle leeftijdsgroepen vrij hoog, terwijl de aanwezigheid van het humaan papillomavirus relatief laag was ten opzichte van andere landen bij patiënten met keelkanker.

Promotoren): Prof.dr. J.G.A.M. de Visscher (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie ACTA/VUMC) en prof. dr. C. René Leemans (KNO/ hoofd-halschirurgie, VUmc)
Copromotoren: Prof.dr. T. Forouzanfar (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie, ACTA/VUMC) en dr. Marco N. Helder (Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie ACTA/VUMC)

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Oral and oropharyngeal squamous cell carcinoma – epidemiology and targeted treatment >>

Bron: Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Beeld: TandartsPraktijk


Gerelateerd

Valkuil voor de tandarts: Bovenkaak- en kaakholtekanker

Ongewone mondslijmvliesbeschadigingen

Bijzondere tandvlees- en slijmvlieszwellingen

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.