Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sporttandheelkunde thema in nieuwe TandartsPraktijk

Diederik Wieman
Met uiteindelijk het WK voetbal in het najaar in Qatar gaan we een lange sportzomer tegemoet met daarin hoofdrollen voor de Tour de France, Wimbledon, WK Hockey, EK Vrouwenvoetbal en WK Atletiek. TandartsPraktijk belicht de relatie tussen sporter en mondgezondheid in het themanummer sporttandheelkunde en ontdekt dat die specialisatie veel meer is dan traumapreventie. De nieuwste editie van TandartsPraktijk valt dinsdag 7 juni bij de abonnees op de mat. Geen zin om daarop te wachten? Lees dan de artikelen nu al op www.tandartspraktijk.nl.  

De sporttandarts bestaat in Nederland niet of nauwelijks. Er zijn wel tandartsen die op een of andere manier verbonden zijn met een sportclub, maar dat zijn er weinig. Voor tandartsen is er nog veel te leren over de relatie tussen sport en mondgezondheid. Maar ook sporters kunnen nog wel iets leren over de rol van de tandarts en over hun eigen mond. Toen Ajax-voetballer Hakim Ziyech op 24 mei 2017 in Stockholm tegen Manchester United met een dikke wang op het veld stond, verklaarde hij na afloop: ‘Ik heb al een paar dagen last van mijn wang. Foutje van mijn tandarts.’

Wielrenner Fabio Jakobsen kan weer lachen

Hoe anders reageerde profwielrenner Fabio Jakobsen over de kwaliteiten van zijn behandelaar. Nadat hij in de Ronde van Polen door een collega in de hekken was gereden en zijn boven- en ondertanden kwijtraakte, zorgde de Nijmeegse MKA-chirurg/implantoloog Jeroen Liebregts er voor dat Jakobsen nu weer betand door het leven gaat. In TandartsPraktijk vertelt Libregts hoe hij de lach bij Jakobsen terugbracht.

Mondgezondheid bij sporters is relatief slecht

Michiel Lieshout (sporttandarts NCST en adviseur Duurzame Mondzorg @Dentiva) geeft een helder overzicht van de interactie tussen topsport en de mondgezondheid. Uit onderzoek blijkt dat een slechtere mondgezondheid gezien wordt bij atleten, overall is de mondgezondheid van de sporter slechter dan bij zijn of haar leeftijdsgenoten en liefst 43 procent van de sporters blijkt tandheelkundige behandelingen nodig bleek te hebben.

Kortom: er valt in Nederland nog heel wat winst te behalen op het gebied van mondgezondheid en sport. TandartsPraktijk wijst daarin de weg met verder een bespreking van de verschillende soorten mondbeschermers, een interview met Vitesse-tandarts Roel de Maat en columnist (De Boor Draait Door) Jacques Koch over het verband tussen een dure roeimachine en een goedkope bokswedstrijd.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.