Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poep voor ACTA

Diederik Wieman
Tijdens de meivakantie werd in dierenpark Amersfoort poep ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek van ACTA. Het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam doet namelijk onderzoek naar het soort voedsel en de afbreektijd die daarvoor nodig is door de enzymen. Niet alleen poep van dierentuinbewoners werd verzameld, bezoekers konden ook de uitwerpselen van hun (huis)dieren inleveren.

Wetenschappers hopen in de toekomst beter darmziektes te kunnen detecteren met poeponderzoek. Bij mensen gebeurt dit al. Nu kijkt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) in samenwerking met Dierenpark Amersfoort of dit ook mogelijk is bij huisdieren. De onderzoekers bestuderen voornamelijk het patroon van enzymen in de poep. Eerder bleek al dat mensen met een darmaandoening een ander enzymenpatroon hebben. Door de poep te onderzoeken kunnen bepaalde aandoeningen gedetecteerd worden. Kijk hier voor meer informatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.