Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pijn van 0 tot 10?

Diederik Wieman
Pijn lijden is vervelend, maar je hebt dubbel pech als je vrouw bent, zwart, of een pijnpatiënt waarbij ze geen duidelijke biomedische oorzaak vinden. Dan heb je niet alleen pijn, maar word je ook nog eens niet geloofd. Dit stelt 'De Correspondent' in een interessant artikel over pijn, pijnbeleving en pijndiscriminatie van onder andere vrouwen en zwarten.     

Als je pijn hebt, wil je natuurlijk dat je omgeving – en zeker je arts of tandarts – je gelooft en niet denkt dat je je aanstelt. Het probleem is dat je bijna niet kunt bewijzen dat je écht pijn hebt. Er bestaat nog geen eenvoudige en objectieve methode om pijn te meten. De enige meetmethode die artsen of tandartsen kunnen gebruiken is vragen hoe erg de pijn is op een schaal van 0 tot 10. Omdat er geen objectieve meetmethode bestaat, laten zorgverleners zich bij het inschatten van pijn soms leiden door achterhaalde overtuigingen en vooroordelen, zo blijkt uit een artikel in de De Correspondent

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.