Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overbehandeling houdt verband met sociale status 

Diederik Wieman
Promotieonderzoek van de Zwitserse econoom dr. Felix Gottschalk laat zien dat 28% van de tandartsen een overbehandelingsadvies geeft aan patiënten. Bovendien toont zijn onderzoek aan dat patiënten met een lagere sociaal economische status vaker overbehandeld worden. 
Premium

Het onderzoek werd drie jaar geleden gepubliceerd maar gaat nu weer viral dankzij een post van hoogleraar economie Robert Dur (Erasmus Universiteit) op LinkedIn. Het was destijds een opvallende onderzoek. Voor zijn promotieonderzoek liet Gottschalk dezelfde testpatiënt – met een gaaf gebit en zonder klachten – naar 180 tandartsen gaan voor controle en advies. Van de 180 bezochte tandartsen raadden er 50 tenminste 1 vulling aan en een tandarts zelfs zes. De tandartsen wezen dertien verschillende tanden aan voor vullingen. In het experiment werd gevarieerd met de sociaal-economische status van de proefpatiënt en met het feit of hij liet doorschemeren dat het om een second opinion ging. Naast het gesignaleerde overbehandelingspercentage van 28% zagen de onderzoekers significant minder aanbevelingen voor overbehandeling van patiënten met een hogere sociaal-economische status. Ook tandartsen met kortere wachttijden stelden eerder onnodige behandelingen voor, aldus het onderzoek. Lees hier een samenvatting van het onderzoek.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.