Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivel: Nederlanders gaan minder vaak naar de tandarts 

Diederik Wieman
Door de gestegen kosten voor levensonderhoud bezuinigen steeds meer Nederlanders op de zorg. Ze brengen minder vaak een bezoek aan de tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg.
© goodluz / Fotolia

Steeds meer mensen hebben door de inflatie en energiecrisis moeite om rond te komen. In november 2022 is daarom met behulp van een vragenlijst onder 660 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg onderzocht in hoeverre mensen aangeven te moeten bezuinigen op zorg of moeite hebben met het betalen van hun zorgpremie als gevolg van de gestegen kosten. Een groot deel van de respondenten (79%) gaf aan op één of meerdere posten te bezuinigen of verwacht dit te moeten doen. Het vaakst werd bezuinigd op energie (55%), een bezoek aan een restaurant of café (48%) en boodschappen (46%). Twee op de tien mensen (21%) bezuinigt niet. Bijna één op de tien mensen (8%) gaf aan te bezuinigen op zorg. Dit hebben zij onder andere gedaan door zorg uit te stellen. Ook gingen ze minder vaak naar de tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Ondanks dat zorg niet het eerste is waar mensen op besparen, kan besparen op zorg zorgelijk zijn. Uit eerder onderzoek van het Nivel blijkt dat dit volgens een deel van de mensen negatieve gevolgen had voor hun gezondheid. Lees hier het hele onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.