Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw onderzoek: vapen verhoogt de kans op cariës 

Diederik Wieman
Mensen die e-sigaretten roken of vapen hebben een verhoogde kans op cariës. Tot deze conclusie komen onderzoekers van Tufts University School of Dental Medicine. De onderzoekers adviseren tandartsen dan ook om vragen over deze vorm van roken op te nemen in de anamnese.
Premium

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) gebruiken ongeveer 11,1 miljoen Amerikaanse tieners en volwassenen vape-producten op basis van tabak. Ondanks groeiend bewijs dat vapen tot verslechtering van de systemische gezondheid leidt, is er weinig publiek bewustzijn over dit probleem. Eerder onderzoek wijst uit dat vapen het risico op parodontitis vergroot. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt ook een verband met cariës. In het onderzoek analyseerden de onderzoekers de gegevens van meer dan 13.000 patiënten die tussen 2019 en 2022 werden behandeld in tandheelkundige klinieken van Tufts. Ze ontdekten dat ongeveer 79% van de patiënten die vapen of e-sigaretten gebruikten een hoger risico hadden op het ontwikkelen van cariës. En dat is ruim 20% meer dan de controlegroep. Volgens de onderzoekers zou het gebruik van e-sigaretten kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van cariës vanwege het hoge suikergehalte en de viscositeit van de dampvloeistof. Bij verstuiving en inademing kleeft de vloeistof aan de tanden en de aerosolen veranderen het orale microbioom. Hierdoor kunnen bacteriën die tandcariës veroorzaken de mondholte binnendringen. Het is ook aangetoond dat vapen cariës kan bevorderen op plaatsen waar dit gewoonlijk niet voorkomt, zoals aan de onderkant van de voortanden. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of th American Dental Association.

 

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.