TandartsPraktijk nr. 4, 2022

  Sporttandheelkunde: onbekend fenomeen | Topfit en een top gebit | De medische exceptie | Adhesief is me lief deel II | In New York zijn de verschillen extreem | Straffe klappen | Bijtje verplicht?

  Sander Loos

  Sporttandheelkunde: onbekend fenomeen

  ‘Rugby en die Spantandarts’ was de kop boven een artikel dat ik vele jaren geleden las in een Zuid-Afrikaans vakblad. Rugby en de teamtandarts. Want zo gaat dat in Zuid Afrika: elk toprugbyteam heeft zijn eigen tandarts in dienst. Die zit niet alleen tijdens wedstrijden op de bank om assistentie te kunnen verlenen in geval van nood, maar hij of zij begeleidt de selectiespelers dagelijks op het gebied van mondgezondheid. Want mondgezondheid is van groot belang voor (top)sporters, weten ze in Zuid Afrika.

  Getest door het TP-team

  TP maakt in deze rubriek een selectie uit het aanbod van productintroducties. Heeft u nieuwe producten die u onder de aandacht wilt brengen, mail dan naar: tandartspraktijk@bsl.nl

  Verbanden & misverstanden

  Topsporters zijn gebaat bij een optimale fysieke gezondheid. Mondgezondheid is daar een onderdeel van. Om een juiste risico-inventarisatie uit te voeren en individueel advies te geven, is het nodig kennis te hebben van de interactie tussen topsport en de mondgezondheid. Michiel Lieshout geeft een overzicht van de kennis die er op dit gebied is.

  Van finish naar start

  Na een afgrijselijk ongeluk tijdens de Ronde van Polen was het maar de vraag of wielrenner Fabio Jakobsen nog ooit zou kunnen koersen. Hij raakte zwaargewond, vocht voor zijn leven. Bij het ongeluk raakte ook zijn gebit ernstig beschadigd. Jeroen Liebregts, mond- kaak- en aangezichtschirurg van het Radboud UMC in Nijmegen vertelt TandartsPraktijk over de reconstructie van de mond van Fabio Jakobsen. ‘Het was een team-effort.’

  Topfit en een top gebit

  Topsporters kunnen in Arnhem terecht bij het team van tandartsen Roel de Maat en Jelly van der Brugge, om zeker te weten dat hun gebit in optimale conditie is voordat ze aan een belangrijke wedstrijd of een groot toernooi beginnen. De net geopende nieuwe praktijk Tandpark biedt alle faciliteiten én gespecialiseerde tandartsen die hiervoor nodig zijn.

  De medische exceptie

  Wilma Duijst zegt in het boek Gezondheidsstrafecht over medisch handelen dat het bestaat uit een vrijwel continue stroom van aantastingen van de lichamelijke integriteit, bestaande uit het betasten en binnendringen van het lichaam, het toedienen van potentieel giftige stoffen, het prikken en snijden in het lichaam.

  Adhesief is me lief deel II

  Het verlies van gebitselementen leidt vaak tot de vraag van de patiënt of en hoe het ontbrekende gebitselement kan worden vervangen. Al snel wordt er over de verschillende restauratieve oplossingen gesproken, zoals implantaat met kroon of een brugconstructie. Eigenlijk moet de patiënt de vraag worden gesteld of er ook een probleem is met de kauwfunctie en/of esthetiek.

  Zero-risk

  Een man stapt in het echtelijk bed terwijl hij zijn vrouw vraagt of ze het alarm heeft aangezet. ‘Ja schat, we kunnen rustig gaan slapen.’ Tot vervelens toe word ik door de media bestookt met dit zouteloze reclamespotje waarvan ik enorme jeuk krijg op een plek waar ik niet bij kan. Heel Nederland moet aan het alarm. Inbrekers liggen overal op de loer om toe te slaan. Met een alarmsysteem is je huis een onneembare vesting, absolute zekerheid lijkt te koop.

  In New York zijn de verschillen extreem

  We kennen allemaal de beelden nog van een uitgestorven New York, in 2020 zwaar getroffen door de coronapandemie. Paniek in de ziekenhuizen, tekorten aan beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur, dagelijks vele doden. Het was, zegt Ruth Dieleman-Levine (42), een laatste zetje bij haar besluit om haar praktijk te verplaatsen naar Harrison, een stadje van ongeveer 30.000 zielen op ongeveer 35 kilometer ten noordoosten van Manhattan.

  Straffe klappen

  Over de zweterigheid van een potje waterpolo, de beschaamde lach bij een tandtrauma op de loopband en het verband tussen een dure roeimachine en een goedkope bokswedstrijd. De Sportzomer is begonnen, DBDD zet de boor in de sportstand.

  Een fotostudio in de tandartspraktijk?

  Belangrijk voor het behandelplan: goed portretfotografie. In de tandartspraktijk kan dat op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor het gebruik van dezelfde cameraset die je ook gebruikt voor intra-orale fotografie, voor een ministudio of voor een aparte ruimte voor het maken van studiofoto’s.

  Niet altijd gemakkelijk te herkennen

  In het tandvlees kan zich een veelheid aan afwijkingen voordoen, variërend van banale gingivitis tot premaligne en maligne, kwaadaardige, aandoeningen. Ook kunnen tandvleesafwijkingen een uiting zijn van een huid-slijmvliesafwijking, een onderliggende systemische aandoening of het gevolg zijn van bepaald medicijngebruik. In deze bijdrage besteedt Isaäc van der Waal aandacht aan kwaadaardige afwijkingen van het tandvlees en de rol van de tandarts bij vroegtijdige signalering. De soms rond implantaten voorkomende kanker zal hier niet nader worden besproken.

  Olympische tandarts

  Leonie van Vliet is tandarts in het Groningse Leek. Bewust parttime, want ze wil tijd hebben voor haar sport: de atletiek. Die heeft haar ook ver gebracht. In 2021 won ze goud bij het EK-atletiek op de viermaal honderd meter sprint en ze werd zelfs geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Toch kiest ze bewust voor het tandartsvak.

  Tijdige herkenning en behandeling van TMD-pijn kan disfunctie en schade voorkomen

  Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte die de synoviale gewrichten aantast. In de literatuur is al veel bekend over de interactie tussen RA en het orofaciale stelsel. Dit proefschrift heeft tot doel om de kennis over het orofaciale stelsel gedurende het tijdsbestek rondom het ontstaan van reumatoïde artritis te vergroten.

  Elles in Traumaland

  De Tandenfee had het allemaal geamuseerd aangehoord en vond het leuk dat het meisje graag naar buiten wilde om met andere kinderen te gaan sporten. Daarnaast maakte zij zich wel wat zorgen toen ze al die sporten, waar haar dochter enthousiast voor was, beluisterde.

  Een fraaie breedbeeld-smart tv

  ‘Gnoes grazen vaak samen met zebra’s. Zebra’s, die met hen verwant zijn, zijn in staat het lange gras te eten.

  Bitje verplicht?

  Mondbeschermers zijn niet meer weg te denken in sport. Letsels van de gebitselementen, de kaken en de weke delen en ook de vervelende gevolgen kunnen met mondbeschermers worden voorkomen. Erik Reukers bespreekt de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

  Pdf TandartsPraktijk 4-2022

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 4-2022 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.