TandartsPraktijk nr. 3, 2021

    Hoe verwijder je een zilverstift? | Doe méér met POM | Een Klasse II/1 met een geïmpacteerde 13 | Bore-out | Het autismepaspoort | Dubbel bleken duurt geen weken | Kokhalsproblematiek? Scannen! | TP Kennistoets 2021-3 Tandtechniek – Doe meer met POM

    Meelopen of rechtop?

    We hebben het als tandartsen/mondzorgverleners een beetje moeilijk met ons eigen smoel. Dat gevoel bekroop me eigenlijk al vanaf het moment dat ik besloten had tandheelkunde te gaan studeren. Iedereen die ik daarover sprak moest ik uitleggen waarom. Vrienden die bijvoorbeeld aan een rechtenstudie waren begonnen, hoorde ik daar nooit over klagen. Aan mijn keuze zat dus een luchtje.

    Het autismepaspoort

    Ieder kind met een autismespectrumstoornis heeft verschillende kenmerken wat maakt dat de ondersteuningsbehoefte voor ieder kind anders is. Met behulp van het autismepaspoort wordt die individuele ondersteuningsbehoefte van een kind in één oogopslag zichtbaar, zodat ook tandheelkundige zorgverleners direct kunnen zien op welke wijze gereageerd moet worden op bepaalde gedragingen.

    Dubbel bleken duurt geen weken

    Een 38-jarige man wordt verwezen door de tandarts met een verkleurd avitaal frontelement. Meneer wil er nu wel eens iets aan gedaan hebben. Kunnen we een avitaal element op een veilige manier sneller en mooier bleken? Een truc uit de oude doos.1

    Als kauwen en lachen weer mogelijk is

    Een verwezen patiënt heeft pijn tijdens het kauwen en is ontevreden met de esthetiek van haar gebit. Met de juiste diagnostiek (zie TP 2-2021) is een behandelplan opgesteld. Dit artikel geeft nauwkeurig weer welke stappen zijn gevolgd om het behandelplan volledig uit te voeren, met een lachende, pijnvrije patiënt als resultaat.

    Tandarts Morton: bezoedeld idool?

    Aanstaande 16 oktober zal het precies 175 jaar geleden zijn dat William T.G. Morton in Boston de eerste geslaagde openbare demonstratie gaf van toepassing van een algehele-narcosemiddel. Een zegen voor de mensheid. Waarom was Morton dan zo’n omstreden figuur?

    Kokhalsproblematiek? Scannen!

    Het vervaardigen van een prothese is buitengewoon lastig als er bij de patiënt sprake is van kokhalsproblematiek. Afdrukken kan soms zelfs onmogelijk zijn. Scannen van de edentate kaken en printen van een prothese zou een oplossing kunnen zijn. We hebben dit geprobeerd en doen hierbij verslag van onze bevindingen.

    Terug in het basispakket!

    De organisatie Dokters van de Wereld (DVDW) toert door het land met een mobiele tandartspraktijk om mensen in acute tandheelkundige nood gratis hulp te verlenen.

    Hoe verwijder je een zilverstift?

    Voor het verwijderen van zilverstiften zijn verschillende technieken beschikbaar en de behandelprocedure kan variëren van heel simpel tot zeer lastig. Soms kan een zilverstift eenvoudig met een spits tangetje uit het kanaal getrokken worden, maar er zijn ook situaties waarin het verwijderen ervan zeer tijdrovend is.

    Een Klasse II/1 met een geïmpacteerde 13

    Een 9-jarig meisje komt op verwijzing van haar tandarts omdat zij een overbeet heeft waarbij het midden van haar boventandboog niet midden in haar gezicht staat. De hoektand rechtsboven heeft te weinig ruimte. Zij en haar ouders willen graag dat de tanden weer mooi in de rij komen te staan en dat de overbeet wordt gecorrigeerd.

    Bore-out

    Men zegt wel eens dat het niet meer van deze tijd is om permanent hetzelfde werk te doen, of om hetzelfde vak te beoefenen. De gemiddelde Nederlander wisselt tijdens zijn leven ongeveer 6 tot 10 keer van baan, om reden van persoonlijke ontwikkeling, een hoger salaris, of het zoeken naar nieuwe uitdagingen. Dat geldt niet voor het beroep van tandarts. Die zal grosso modo zijn gehele werkzame leven zijn eenmaal gekozen beroep blijven uitoefenen.

    Nieuwe sonische tandenborstel

    Blue M, bekend van de zuurstofhoudende en ontstekingsremmende tandpasta’s, spoelmiddelen en gels, wil zich meer positioneren als een volledige innovator van mondgezondheidsmiddelen.

    Schaduwloos helder licht | TP Test

    Prettig werken in de mond wordt bevorderd door vergroting van het zicht op het werkgebied én de adequate verlichting daarvan. Toch is dat niet voldoende. Ook de verlichting van de behandelkamer speelt een rol. Die dient eveneens sterk en helder te zijn, opdat het contrast tussen ‘in de mond’ en ‘buiten de mond’ zo klein mogelijk is.

    Cementeren met kleurindicator

    De producenten van tandheelkundige adhesieve cementen zijn voortdurend bezig met het simplificeren van de behandeling. Voorheen moest er geëtst, gesilaniseerd, geprimed en gebond worden voordat de restauratie aangebracht kon worden.

    Composietvibrator

    Het groot opbouwen en restaureren van een gebitselement met composiet is uitdagend om uit te voeren, maar kan soms enige frustratie met zich meebrengen. Vooral als het Ash 6- of 49-modelleerinstrument de composiet uit zijn vorm trekt of, nog erger, uit de geprepareerde box.

    3D-imagingtechnieken

    3D-imagingtechnieken (CBCT, 3D-stereofotografie en digitale modellen) worden tegenwoordig in de tandheelkunde veel gebruikt. Frits Rangel heeft onderzoek gedaan naar het samenvoegen van digitale modellen en CBCT-scans en het samenvoegen van 3D-gezichtsfoto’s en digitale modellen.

    Patiënt in zijn element | ‘Endo en restau’

    Een rotte tand is snel getrokken. Toch kan ook een schijnbaar verloren element soms worden gered, vooral als de patiënt gemotiveerd is en openstaat voor een behandeling met een gereduceerde kans van slagen. Extractie kan altijd nog en het beste implantaat is nog altijd je eigen element. Een verslag van zo’n behandeling en het scheppen van eerlijke verwachtingen.

    Doe méér met POM + TP Kennistoets

    Polyoxymethyleen is een materiaal met prettige eigenschappen en lijkt veelbelovend omdat er talloze toepassingen mee mogelijk zijn. U bent vast al eens met dit materiaal in aanraking geweest omdat er in de implantologie onderdelen van gemaakt werden en worden - 40 jaar geleden en nu nog steeds. Misschien zegt de term ‘POM-schroefjes’ uit het oude IMZ-verleden sommigen van u wel iets?