Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Terug in het basispakket!

De organisatie Dokters van de Wereld (DVDW) toert door het land met een mobiele tandartspraktijk om mensen in acute tandheelkundige nood gratis hulp te verlenen.
Nobel, maar het is helaas dweilen met de kraan open: 1,5 miljoen volwassen Nederlanders gaan uit geldgebrek namelijk niet naar de tandarts of mondhygiënist. Daar verandert één boorbus natuurlijk niets aan. Een druppel op een gloeiende plaat. Of, zoals de van origine Zuid-Afrikaanse tandarts Didi Landman die in de bus werkt het zegt: ‘Het is niet meer dan een druppeltje in de emmer, maar wel een beginnetje.’
Dat weet DVDW maar al te goed en daarom is die organisatie tevens een petitie gestart om deze tandheelkundige zorg ook voor volwassenen terug in het basispakket te krijgen. Een kleine 30.000 mensen tekenden die petitie inmiddels. Daarnaast zoekt DVDW tandartsen die de minst bedeelden gratis willen helpen.
Het is een schande dat dit soort acties in een rijk westers land nodig zijn. Tandheelkundige zorg is geen luxe, maar zou een basisrecht moeten zijn. Het wordt tijd dat de politiek hierin haar verantwoordelijkheid neemt. Maar alleen naar de politiek wijzen is te makkelijk. Het wordt ook tijd dat wij als mondzorgverleners die verantwoordelijkheid zelf gaan nemen. Wij zijn bepaald geen beroepsgroep die zich met spandoeken op het Malieveld meldt. Dat hoeft ook niet. We kunnen wel de petitie van DVDW ondertekenen en onze patiënten op het bestaan daarvan wijzen. Van de verzekeraars hebben we weinig te verwachten. Die zijn immers al begonnen met het uitkleden van de basiszorg tot 18 jaar. De behandelcode c28, Opstellen behandelplan, wordt sinds 1 januari niet meer vergoed.
Wat volgt?

“Niet behandelen kost de staat 3 miljard euro p.j.”

Volgens berekeningen van het Centraal Plan Bureau ligt de economische schade als gevolg van niet-behandelde tandheelkundige aandoeningen rond de 3 miljard euro per jaar. Datzelfde CPB berekende dat het in het basispakket terugbrengen van mondzorg voor volwassenen minder dan 2 miljard zou kosten.
Waar wachten we nog op?
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0027-3/MediaObjects/12496_2021_27_Fig1_HTML.jpg


Sander Loos, hoofdredacteur, tandarts-endodontoloog

 

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.