Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schaduwloos helder licht | TP Test

Prettig werken in de mond wordt bevorderd door vergroting van het zicht op het werkgebied én de adequate verlichting daarvan. Toch is dat niet voldoende. Ook de verlichting van de behandelkamer speelt een rol. Die dient eveneens sterk en helder te zijn, opdat het contrast tussen ‘in de mond’ en ‘buiten de mond’ zo klein mogelijk is.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-021-0028-2/MediaObjects/12496_2021_28_Fig1_HTML.jpg

De belangrijkste lichtbron voor de behandelaar is uiteraard de operatielamp. De moderne behandelunits hebben ledverlichting in de vorm van een balk of een vierkant op het werkveld. Hierbij kan de helderheid als de kleur dat vereist worden aangepast. Tandartsen die veel chirurgie uitvoeren kiezen soms voor een operatielamp in de vorm van een schotel. Hiermee wordt het werkveld vanuit verschillende richtingen belicht teneinde schaduwvorming te voorkomen. Als de operatielamp op de behandelunit niet voldoende uitkomst biedt, kan ook een operatielampje op de loepbril worden gemonteerd. Dit is een kleine led die een mooi en helder licht op het werkveld geeft, maar die als nadeel heeft dat het de bril zwaarder maakt.
Een volledig nieuw product op het gebied van verlichting is de Dr. Kim headlight. Dit is een lamp die op het hoofd wordt vastgezet met een steun op het achter- en het voorhoofd en een gewicht heeft van slechts 125 gram. Aan de voorzijde zijn twee leds gemonteerd die handsfree voor het gezicht geschoven kunnen worden. Deze headlight geeft licht tot 100.000 lux in twee kijkrichtingen vanuit de behandelaar, waardoor schaduwvorming op het werkgebied wordt voorkomen. Daarnaast werkt het draadloos, want de batterijhouder zit achter het steunpunt op het achterhoofd.
Met twee batterijen kan een volledige dag gewerkt worden. Na een test in de dagelijkse praktijk van twee weken ben ik ontzettend enthousiast over de uiterst krachtige verlichting en (daardoor) het ontbreken van enige schaduw als je handen zich net in het zichtveld bevinden. Nog een pluspunt: doordat de verlichting uitsluitend vanuit de kijkrichting van de behandelaar komt, is het niet nodig om voortdurend het licht van de operatielamp op het werkgebied aan te passen. De prijs: € 995,-.
(Irfan Abas)
Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2021.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.