TandartsPraktijk nr. 2, 2023

  Bij complicaties en mislukkingen: Zo verwijder je falende implantaten | CBCT-technologie | Carrièreswitch: deze dertigplussers werden tandarts | Jerry Baas over lief en leed in zijn tandartspraktijk | Slaapgeneeskundig tandarts Wendy van Nassau | Hoe kunnen wij zorg blijven dragen voor kwetsbare ouderen? | TP Kennistoets 2023-2 Falende implantaten

  Bling bling-smile

  Majd Naji is een Palestijnse tandarts uit Dubai, bij wie politici, popsterren en filmidolen uit het Midden-Oosten zijn Liberty Dental Clinic binnenlopen. Zijn ‘Brilliant Smile’, een menselijk gebit ingezet met goud en diamanten, zou een vondst van Damian Hirst kunnen zijn. Die liet in 2007 een schedel bedekken met 8601 diamanten.

  Column | Patiëntje pesten

  Een week of twee geleden kwam ik op onaangename manier in aanvaring met mijn vrouw. Dat gebeurt wel eens vaker, maar deze keer was het nogal publiekelijk; ze reageerde namelijk op één van mijn LinkedIn posts waarin ik een patiënt die een hele lelijke één sterren review over de praktijk had geschreven, van repliek diende.

  Mondgezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson

  Het doel van het proefschrift van Merel Verhoeff was om de mondgezondheid bij mensen met de ZvP te onderzoeken. Dat houdt in dat niet alleen de parodontale gezondheid en cariësactiviteit is bekeken, maar ook op het gebied van orofaciale pijn en dysfunctie een inventarisatie is gemaakt hoe het gesteld is met de mondgezondheid.

  Weer die vertegenwoordigers

  Social media zijn niet meer weg te denken uit ons (tandartsen)bestaan. Facebook, LinkedIn, TikTok, Twitter, Instagram, noem ze allemaal maar op. Handig, irritant, lachwekkend, ontroerend; het is net het echte leven. Alleen dan anoniem achter een toetsenbord. Zelf doe ik er net zo hard aan mee.

  Ketenvorming

  ‘Ik zie allerlei soorten ketenvorming. Ik vind ketenvorming een verzamelnaam waar vaak aan geadresseerd wordt zonder verwijzing naar de vorm. Samenwerkingen laten ontstaan tussen tandartsen op een manier dat de arts zijn of haar autonomie gewaarborgd blijft, waarin de arts de vrije keuze krijgt om zich wel of niet met bepaalde randzaken zoals de kleur van de kamer of soort composiet mee bezig te houden.

  Getest door het TP-team

  Tandartsen-algemeen practici Alodia Capilla, Deepa Kaushik en Jeffrey Knip en mondhygiënisten Ellen van der Vlerk en Zahra Zafari kijken naar de kwaliteit van verschillende producten en doen hiervan verslag.

  Hakuna matata in Kenia

  Kindermonden met kiezen zo slecht dat ze tot schooluitval leidden – voor de oprichters van Dutch Dental Care vormde die aanblik de motivatie om jaarlijks met teams van vrijwilligers naar Kenia te reizen. De kunst is vaak je niet al te druk te maken als iets anders dan gewenst verloopt: ‘Hakuna matata.’

  Casus Endodontie deel 2 | Klinische toepassingen van hydraulische calciumsilicaat materialen

  Hydraulische cementen behoren tot een groep materialen die water opnemen als ze ermee in contact komen en een reactie aangaan met vloeistoffen in de omgeving. Deze materialen zijn chemisch stabiel, niet-corrosief, hebben een goede interactie met organisch weefsel en worden vrijwel uitsluitend toegepast in de endodontie.

  Tandarts voor een gezonde nachtrust

  Na 14.00 uur geen koffie meer,’s avonds geen alcohol, overdag voldoende momenten van ontspanning en buitenlicht pakken en in bed geen beeldscherm van tv, tablet of smartphone gebruiken. Tandarts Wendy van Nassau is zich heel bewust van de waarde van een goede nachtrust. Begrijpelijk, want ze is NVTS-geaccrediteerd slaapgeneeskundig tandarts.

  Mondzorg thuis

  Hoe kunnen wij zorg blijven dragen voor kwetsbare ouderen, die jarenlang de zorg voor hun gebit aan ons hebben toevertrouwd? Claar Wierink laat zien waarom mondzorg aan huis van belang is en ook goed uitvoerbaar aan de hand van casuïstiek.

  Casus Endodontologie deel 1 | CBCT-technologie in de moderne endodontologie

  2D radiografie wordt nu meer dan een eeuw gebruikt in de tandheelkunde. Maar er zijn nog steeds beperkingen met betrekking tot beoordelen, diagnostisering en het behandelen van endodontische problemen. In de afgelopen tien jaar is in de tandheelkunde de 3D-technologie geïntroduceerd. Deze nieuwe technologie heeft geholpen in het verbeteren van de diagnostiek en de behandeling van endodontische problemen.

  Falende implantaten: hoe verwijder je ze? + TP Kennistoets

  Implantologie is in Nederland niet meer weg te denken uit de tandheelkunde. Het is de eerste keuze om missende tanden te vervangen, en een betrouwbare behandeloptie met hoge succespercentages. Maar wat als het misgaat en het implantaat verwijderd moet worden?

  ‘Mijn beste beslissing ooit’

  Als dertigplusser terug in de collegebankjes en beginnen aan een nieuwe loopbaan als tandarts. Drie vakgenoten vertellen over hun worsteling bij het omgooien van het roer. En over de rust en voldoening van het nieuwe beroep. ‘Het was een lang traject, maar tandarts worden was de beste beslissing ooit.’

  Een onnozel lachje

  Over de luchtige zijlijntjes in de geschiedenis van het lachgas en de vraag of er over dit onderwerp eigenlijk wel gelachen kan worden. DBDD steekt de neus in historische kranten en ontmoet tenslotte niemand minder dan ‘Dr. Pain’.

  Beroepsgeheim: zwijgplicht en verschoningsrecht I

  Dat het beroepsgeheim van hulpverleners een lange geschiedenis heeft, kunnen we onder meer zien aan de plaats die het inneemt in de eed van Hippocrates. We zien deze verplichting ook terug in de nieuwe artseneed van 2003. Wat zijn de actuele ontwikkelingen?

  Pdf TandartsPraktijk 2-2023

  Hieronder kun je TandartsPraktijk nr. 2-2023 lezen als doorbladerbare pdf. Wil je de online artikelen liever als losse artikelen lezen dan kan dat natuurlijk ook. Om onderstaande pdf te kunnen bekijken, moet je ingelogd zijn met een TandartsPraktijk-abonnement.

  TP Kennistoets 2023-2 Falende implantaten: hoe verwijder je ze?