Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zijn de kwaliteit van wortelkanaalvulling en marginaal botniveau gecorreleerd met parodontitis apicalis?

Milou Snijders
Parodontitis apicalis (PA) bij endodontisch behandelde elementen is een veel voorkomende aandoening. Identificatie van de risicofactoren voor het ontstaan van PA is belangrijk om de prognose van een endodontische behandeling te bepalen. Epidemiologisch onderzoek laat zien dat algemene gezondheid, het ontbreken van tandheelkundige zorg, cariëslaesies en een onvoldoende coronale restauratie alle een significant verband hebben met PA.
Premium

Grootste risicofactor voor PA is de aanwezigheid van wortelkanaalvullingen. Onderzoeken naar elementen met een zogenaamde ‘post-endo’-PA toonden aan dat bacteriën persisteerden in het wortelkanaalsysteem, laterale kanalen, apicale vertakkingen, isthmuses en dentinetubuli. Wortelkanaalvullingen van onvoldoende kwaliteit zouden het risico op microbiologische (her)infectie vergroten. De vraag is of de röntgenologisch vastgestelde kwaliteit (d.w.z. lengte en homogeniteit) van een wortelkanaalvulling gecorreleerd is met het al dan niet ontstaan van PA.

Marginaal botverlies als gevolg van parodontitis zou een andere risicofactor zijn voor PA. Bacteriën en/of metabole stoffen afkomstig van een parodontale ontsteking zouden via de dentinetubuli van het externe worteloppervlak naar het apicale gebied gaan. Onderzoeken suggereren dat de wortels van parodontaal aangetaste elementen zouden fungeren als bacteriële reservoirs.

Beide risicofactoren, röntgenologische kwaliteit van wortelkanaalvulling en marginaal botniveau, zijn onderzocht in een aantal cross-sectionele onderzoeken. Deze studies bieden echter weinig informatie over de longitudinale dynamiek van PA omdat er geen informatie over timing beschikbaar is. Specifieker gezegd: het is niet mogelijk om onderscheid te maken tussen factoren die de ontwikkeling van PA beïnvloeden en factoren die verband houden met het genezingsproces van PA. Het doel van dit longitudinale onderzoek is om de invloed van de kwaliteit van de wortelkanaalvulling en het marginaal botniveau op de aanwezigheid van PA in endodontisch behandelde elementen te evalueren.

Materiaal en methoden

Twee lijsten van patiënten die tussen 2005 en 2015 de algemene universiteitskliniek en de parodontologie-afdeling

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.