Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

X-puzzel #2 – bevindingen

Frédérique San Giorgi
Op pagina 19 toonden we u een bitewing (afbeelding 1) en een solo-opname (afbeelding 2) van de 47/48 van een 62-jarige patiënt en we vroegen u tot welke diagnose u zou komen bij het zien van deze beelden. Dit zijn onze bevindingen:
Premium

1 De diagnose

Op de solo-opname komt de 48 in beeld en het periapicale gebied van de 47 met radiolucent en radio-opaak gebied. De distale wortel van de 47 is kort: mogelijk is er sprake van resorptie. Niet de gehele afwijking is in beeld. Bij onze differentiële diagnose komen twee belangrijke mogelijkheden naar voren: de afwijking is gerelateerd aan de wortel van de 47 of aan de kroon van de 48. Uitgaande van de 47 zou het om een dentogene ontstekingsreactie in het bot kunnen gaan (granuloom, cyste, abces of osteïtis). Een cemento-osseuze dysplasie kan ook een dergelijk gemengd radio-opaak/lucent beeld geven.

Als het aan de 48 gerelateerd zou zijn, dan ligt de diagnose folliculaire cyste voor de hand. Theoretisch zou het ook nog kunnen gaan om weinig voorkomende pathologie in de onderkaak die niet van dentogene oorsprong is, bijvoorbeeld een cyste, een neoplasme of een metastase.

2 Aanvullend onderzoek?

De leasie is niet volledig op de solo-opname te beoordelen, hetgeen het maken van een panorama-opname rechtvaardigt. Deze opname ziet als afbeelding 3.

De leasie laat zich beschrijven als radiolucent, monoloculair, circa 15 mm in doorsnede, gecorticaliseerd. De canalis mandibularis lijkt verdrongen en er is een ruimte tussen de 48 en 47 te zien die je niet zou verwachten bij een rustig geïmpacteerde derde molaar in de onderkaak (vergelijk relatie 37/38). De leasie omvat de kroon en hecht aan op de glazuur-cementgrens van de 48.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 2, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.