Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

X-puzzel #1 – bevindingen

Bohn Stafleu van Loghum
Op pagina 20 lieten we u een controlefoto zien 3 maanden na endodontische behandeling 15 vanwege vergevorderde externe cervicale resorptie. Dit zijn onze bevindingen:
Premium

1 De radio-opaciteit periapicaal van de 16 valt u op. Er zijn meerdere verklaringen mogelijk voor dit beeld. Welke?

  1. Doorpersing endodontische sealant. Dit lijkt niet zo waarschijnlijk omdat er geen ‘pufjes’ sealant rondom één of meerdere wortelpunten zijn.
  2. Een boventallige element of odontoom. Deze kan gelokaliseerd zijn in de processus alveolaris; de afbeelding van de sinusbodem zouden we er dan echter overheen verwachten en niet, zoals hier, er duidelijk onderdoor.
  3. Condenserende osteïtis aan de 16. Een chronische prikkel (bijvoorbeeld een cariëslaesie) kan dit beeld veroorzaken.
  4. Exostose / enostose / osteoom / torus palatinus. Deze elkaar deels overlappende afwijkingen betreffen goedaardige benige hyperplastische structuren.
  5. Foacale cemento-osseuze dysplasie. Het derde stadium van deze afwijking kenmerkt zich door radiopaciteit met een radiolucente band. Deze afwijking wordt het meest gezien bij donkere vrouwen van middelbare leeftijd bij meerdere onderfrontelementen, maar kan in principe overal en bij een enkel element in de tandbogen voorkomen.
  6. Een wortelfragment geluxeerd in de sinus maxillaris. Op de rand van de foto lijkt een 18 afgebeeld te zijn. Dat betekent dat er in dit aan de sinus maxillaris grenzende sextant geen extracties zijn gedaan; of is het net een randje cone cutting?
  7. Een antroliet (anthrolith in het Engels). Dit is een verkalking in de sinus maxillaris. Het kan een neerslag van calciumzouten zijn rondom een vreemd lichaam of het gevolg van (chronische) ontstekingsprocessen in de sinus. Van der Waal geeft in ‘Pathologie van de Mondholte’ aan dat het ook een secundair geretineerde melkmolaar zou
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.