Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie of wat is bigfoot?

Frank Heynick
Door de eeuwen heen zijn er talloze verhalen geweest over geheimzinnige wezens met rare eigenschappen. Sommige bleken in werkelijkheid te (hebben) bestaan. Geldt dan ook voor Bigfoot? Het grote, harige, mensachtige wezen dat in Noord-Amerika voortdurend opduikt?
Premium

Het begrip cryptide (letterlijk geheim of verborgen dier) hebben we te danken aan de Belgische zoöloog dr. Bernard Heuvelmans, die in 1955 daarover een invloedrijk boek schreef. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van de cryptozoölogie. Maar cryptiden waren beslist geen nieuwe verschijnselen. Al ruim tweeduizend jaar vertelden autochtonen in bepaalde geografische regio’s verhalen over mysterieuze dieren. De eenogige cycloop in de klassieke oudheid had waarschijnlijk zijn oorsprong in de schedels van in Europa uitgestorven olifanten, wier gefuseerde neusgaten leken op één groot oog. Desalniettemin meenden velen de cycloop in levenden lijve te hebben gezien.

Waarschijnlijk de bekendste cryptide van de moderne tijd is het monster van Loch Ness – een dier dat meestal afgeschilderd wordt met de vorm en omvang van een sauropoda, de grootste van alle dinosauriërs, met een lange hals en een kleine kop. ‘Nessie’ zou diep onder het water leven maar af en toe boven water komen, waar hij door de jaren door inwoners gezien werd en nog steeds wel wordt. Er zijn ook een paar foto’s en zelfs een enkele seconden durend filmpje, maar hierin worden volgens sceptici andere voorwerpen getoond. Om een aantal biologische redenen hebben weinig zoölogen geloof in het bestaan van Nessie.

Er zijn echter sinds de negentiende eeuw gevallen genoeg bekend van verhalen van autochtone volkeren over intrigerende diersoorten, die na nader onderzoek door Westerse wetenschappers in werkelijkheid bleken te bestaan en die zelfs nog springlevend zijn. Zo werd in Afrika in 1847 de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.