Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wie kijkt naar wat?

Drs Jip Kreijns
Met een whiplash valt geld te verdienen. Die indruk blijft hangen als je met het zoekwoord ‘whiplash’ het internet raadpleegt. De websites van letselschadebureaus verschijnen met de mogelijkheid om snel de financiële schade na een whiplash te berekenen. Amerikaanse sites op dit terrein zijn niet terughoudend. Op www.alllaw.com bijvoorbeeld lopen de bedragen uiteen van $ 9.500 tot $ 1.200.000. Een deel daarvan is voor de letselschadebehandelaars.
Premium

De hoogte van de schadevergoeding hangt uiteraard af van de ernst van het letsel. Blijft het letsel ‘beperkt’ tot zachte weefsels als spieren, pezen en bindweefsel, dan zal de vergoeding lager uitvallen dan bij een letsel van de harde weefsels, zoals een botbreuk. De redenering van de betalende verzekeraars hierachter is dat een letsel van de zachte weefsels niet blijvend en risicovol is, hoe pijnlijk een dergelijk letsel ook zijn kan. Bovendien weten deze verzekeraars dat, mocht de zaak ooit voor de rechter komen, het moeilijk zal zijn voor het slachtoffer om duidelijk te bewijzen dat de zachte weefsels ernstig beschadigd zijn. Het ontbreken van een onweerlegbaar bewijs is meestal het geval bij een whiplash: slechts zelden is dit letsel uitwendig of radiologisch zichtbaar.

Een ander nadeel bij de vaststelling van de gezondheidsschade door een whiplash is het gegeven dat zich verschillende disciplines met de behandeling ervan inlaten. Dit zijn veelal neurologen, maar ook orthopedisch chirurgen of kno-artsen behandelen whiplashpatiënten. Zij komen ook wel terecht bij cmd-tandartsen en zelfs bij psychiaters. Al deze disciplines hebben zo hun eigen opvattingen over het whiplashletsel. Dit leidt tot verschillende visies over de impact ervan, wat weer belemmerend werkt bij de correcte financiële weging van deze letselschade.

Hyperextensie en -flexie

Een 50-jarige vrouw wordt als passagier van een personenauto van achteren aangereden. Zo’n kop-staartbotsing (afbeelding 1) is de meest voorkomende oorzaak

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.