Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wanneer is een röntgenopname bij jeugdigen noodzakelijk?: Zin en onzin van rö-foto’s bij jeugdigen

Dr. D. L. Gambon
Met de huidige apparatuur is een röntgenopname in een handomdraai gemaakt en levert een schat aan informatie. Wanneer is het maken van röntgenopnamen als aanvullend diagnostische hulpmiddel bij jeugdigen (2-13 jaar) ten behoeve van cariësdiagnostiek noodzakelijk? Wanneer is er een (terechte) indicatie om zo’n foto te maken? Hoe vaak dient dit dan opeenvolgend te gebeuren? Wanneer is het maken van panoramische röntgenopnamen bij jeugdigen noodzakelijk? En hoe vaak dient dit opeenvolgend te gebeuren? Zorgverzekeraars beperken inmiddels de vergoedingen voor een OPT. Wat rechtvaardigt röntgenonderzoek? Wanneer kunnen we dit achterwege laten?
Premium

Informatie uit de anamnese en intra- en extraoraal onderzoek kan leiden tot een diagnose. Voor het verkrijgen van aanvullende informatie over problemen in een (kinder) gebit kan naast de klinische inspectie een röntgenfoto een bijdrage leveren om tot een meer precieze diagnose te komen. Hiervoor staan intra- en extraorale opnamen met verschillende doelen ter beschikking. Zo geeft een solo of een bitewing een scherpomlijnde, gedetailleerde afbeelding en kan met een occlusale opname een ruimer overzicht van de elementen worden verkregen. Het maken van bitewings wordt met name gedaan om initiële (approximale cariës)laesies vroegtijdig op te sporen en/of reeds bestaande laesies te monitoren. Een ortho-pan-tomogram (OPT) geeft een fraai overzicht van de gehele boven- en onderkaak met minder details. De noodzaak van het maken van een foto moet voor iedere patiënt individueel worden vastgesteld – en natuurlijk ook wat voor soort opname de meest geschikte is.

Rechtvaardiging

Het maken van een röntgenopname is uitsluitend toegestaan als deze nodig is om verdere informatie te krijgen over aspecten die de behandeling bepalen. Als het te verwachten is dat een röntgenfoto geen invloed zal hebben op de manier waarop er behandeld gaat worden, is het maken van een foto niet geïndiceerd. Het maken van opname op organisatorische gronden (‘We moeten van ieder kind een keer een OPT maken’) is volstrekt onjuist.

Wanneer je een röntgenfoto gaat maken moeten eigenlijk de volgende vragen worden beantwoord:

  • Is op een eerdergemaakte foto (in het verleden) al informatie te zien?
  • Is het
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.