Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vuurgevecht bij de O.K. Corral

Frank Heynick
Verreweg de beroemdste tandarts aller tijden was Doc Holliday. Een op waargebeurde feiten gebaseerde roman vertelt waarom.
Premium

Rond drie uur in de middag van 26 oktober 1881 stonden in het stadje Tombstone (Arizona, VS) drie politieagenten – de gebroeders Wyatt, Virgil en Morgan Earp – en een tijdelijk gedeputeerde agent – John Henry Holliday – tegenover vijf cowboys. Dertig seconden later lagen drie van de cowboys dodelijk gewond op de grond – waarvan één door een schot uit het hagelgeweer van Holliday. Drie van de vier politieagenten raakten gewond, maar niet ernstig. Naast de Slag bij de Little Bighorn tussen de Amerikaanse cavalerie en de Lakota-Indianen in 1876 was dit vuurgevecht bij de O.K. Corral het beroemdste incident in de geschiedenis van het Amerikaanse Wilde Westen. En interessant voor ons omdat John Henry Holliday – alom bekend als Doc Holliday – tandarts van beroep was.

Teringlijder

In TP van november 2011 vertelde ik over de roman Doc van de hand van Mary Doria Russell, doctor in de biologische antropologie en docent aan de faculteit Tandheelkunde van de Case Western University in Cleveland (Ohio). Daarin schreef zij over de eerste 27 levensjaren van Doc Holliday.

Holliday werd in 1851 in de zuidelijke staat Georgia geboren. Zijn welgestelde familie raakte door de Burgeroorlog verpauperd. Hij ging aan het Pennsylvania College of Dental

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.