Voedingsadvies dranken: verleiding en realiteit

In veel tandartspraktijken wordt aandacht besteed aan preventie gericht op het voorkomen en stabiliseren van cariës en erosieve gebitsslijtage. Aandacht gaat uit naar de mondhygiëne, het gebruik van fluoridetandpasta en het aantal poetsmomenten. Waar nodig volgt een voedings- en leefstijladvies. Een vaak gehoorde opmerking daarbij is: ‘Je mag ook niks.’ Maak daarom met de patiënt een voedingsadvies dat tot gedragsverandering leidt in plaats van te vertellen dat ze het drinken van suikerhoudende en/of zure dranken moeten vermijden. Nuances zijn op z’n plaats. Momenteel verandert het aanbod op het gebied van de dranken in de supermarkt enorm. Bent u op de hoogte van de verschillende risicoproducten? Wat weet u van de informatie op het etiket? En de nieuwe waterproducten: veilig voor het gebit of niet?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de effecten van suiker op de gezondheid en het voorkomen van overgewicht, diabetes en cariës. In 2015 heeft de World Health Organization (WHO) richtlijnen gepubliceerd ten aanzien van de suikerconsumptie. Het WHO-advies is om maximaal 10% energieprocenten (E%) van het totaal aantal calorieën dat je per dag tot je neemt uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn alle door de producent en onszelf toegevoegde suikers, plus de suikers die

0
16

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.