Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voedingsadvies dranken: verleiding en realiteit

Dien Gambon
In veel tandartspraktijken wordt aandacht besteed aan preventie gericht op het voorkomen en stabiliseren van cariës en erosieve gebitsslijtage. Aandacht gaat uit naar de mondhygiëne, het gebruik van fluoridetandpasta en het aantal poetsmomenten. Waar nodig volgt een voedings- en leefstijladvies. Een vaak gehoorde opmerking daarbij is: ‘Je mag ook niks.’ Maak daarom met de patiënt een voedingsadvies dat tot gedragsverandering leidt in plaats van te vertellen dat ze het drinken van suikerhoudende en/of zure dranken moeten vermijden. Nuances zijn op z’n plaats. Momenteel verandert het aanbod op het gebied van de dranken in de supermarkt enorm. Bent u op de hoogte van de verschillende risicoproducten? Wat weet u van de informatie op het etiket? En de nieuwe waterproducten: veilig voor het gebit of niet?
Premium

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de effecten van suiker op de gezondheid en het voorkomen van overgewicht, diabetes en cariës. In 2015 heeft de World Health Organization (WHO) richtlijnen gepubliceerd ten aanzien van de suikerconsumptie. Het WHO-advies is om maximaal 10% energieprocenten (E%) van het totaal aantal calorieën dat je per dag tot je neemt uit vrije suikers te halen. Vrije suikers zijn alle door de producent en onszelf toegevoegde suikers, plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. De van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen niet onder vrije suikers.

Het advies betekent bij 10E%: bij een intake van 2000 kilocalorieën (kcal) 50 gram vrije suikers (= 12,5 suikerklontjes)! Wellicht een open deur, maar in 1 glas cola zit al 21 gram suiker, in ice tea 16 gram en in limonadesiroop 18 gram. De aanbeveling van 10E% is gebaseerd op het voorkomen van cariës. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken.

Cariës wordt veroorzaakt door zowel monosachariden (glucose, fructose, rhamnose en xylose) als disachariden (sacharose, maltose en lactose). Lactose in melkproducten is echter minder cariogeen doordat mondbacteriën deze suiker minder goed kunnen afbreken. Daarnaast bevatten melkproducten calcium en fosfaat. De cariogeniteit van voeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid suiker, de kleverigheid,

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 5, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.