Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vitale-pulpatherapie: minimaal invasief!

William Wolters
Luc van der Sluis
Marleen de Groot
Diepe cariëslaesies kunnen leiden tot pulpa-exponatie, wat uiteindelijk kan resulteren in een wortelkanaalbehandeling. Nieuwe inzichten in het regeneratievermogen van de pulpa en innovaties in de beschikbare biocompatibele materialen die gebruikt kunnen worden om pulpaweefsel te overkappen, hebben geleid tot nieuwe behandelingsstrategieën waarmee we gebitselementen hopelijk langer vitaal en functioneel kunnen houden.
Premium

Dentine is een bioactieve substantie waaruit groeifactoren vrijkomen tijdens door cariës veroorzaakte demineralisatie, wat een positief effect heeft op de regeneratie van het pulpaweefsel. Het onder controle krijgen van de ziekte cariës in open carieuze laesies kunnen we bereiken met methoden gericht op het verwijderen van biofilm. Alleen als open caviteiten ten gevolge van cariës niet gereinigd of afgesloten kunnen worden, is ingrijpen door middel van prepareren en restaureren geïndiceerd. Carieus weefsel wordt alleen verwijderd om aan voorwaarden te kunnen voldoen voor een definitieve restauratie. Bacterieel geïnfecteerd of gedemineraliseerd weefsel dichtbij de pulpa hoeft niet verwijderd te worden. Om tot de best passende behandelmodaliteit te kunnen besluiten is het essentieel om eventuele symptomen te hebben onderkend voor het vaststellen van de juiste pulpadiagnostiek. Relatief vaak kan met het verwijderen van de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.