
1 Beginsituatie. De kroon op element 11 zit los. Deze is tijdelijk vastgezet omdat besloten is te bezien wat er met dit element nog mogelijk is.
2 Röntgenologische beginsituatie vóór het tijdelijk terugplaatsen van de oude kroon. Een goede parodontale en endodontische situatie is zichtbaar.
3 Na verwijdering van de oude kroon en het carieuze weefsel blijft er relatief weinig tandweefsel boven het tandvlees over. Verder is er al op jonge leeftijd een endodontische behandeling uitgevoerd, waardoor het lumen van het endodontium behoorlijk groot is. Een conventionele glasvezelstift is niet goed te plaatsen.
4 Voor het afdrukken met hydrocolloïd wordt de outline daar waar deze erg diep ligt vrijgelegd met behulp van een elektrotoom. Teneinde alleen de binnenkant van de sulcus te kunnen wegnemen, hebben we de punt van de elektrotoom aangepast.
5 We hebben gekozen voor plaatsing van een e.max-kroon met aangegoten stift. Daarmee wordt meer macromechanische retentie verkregen en het hechtingsoppervlak vergroot.
6 Situatie na het verwijderen van de tijdelijke kroon. De stomp en de IDS-laag worden licht gezandstraald. Zoals te zien is de hoeveelheid ferrule bijzonder gering in relatie tot de kroonlengte.
7 Passen van de kroon. We controleren de contactpunten en de ‘seating’ van