Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te veel geëist | Losraken brugpijlers

Bert Strengholt
Een van de meest verraderlijke complicaties - dikwijls met desastreuze gevolgen - aan een vaste brug vervaardigd op natuurlijke gebitselementen is het ongemerkt losraken van de brug van een van de brugpijlers. De patiënt heeft dat veelal niet in de gaten.
Premium

De gevolgen van het niet of niet tijdig signaleren van de losgeraakte kroon zijn voor het betrokken pijlerelement meestal ronduit rampzalig: door het optreden van percolatie (het op en neer bewegen van de kroon op de dentinestomp) worden bacterien als het ware onder de kroon aangezogen, waardoor zich in het anaerobe milieu in zeer korte tijd progressieve cariës ontwikkelt. Na verwijdering van de kroon is dan het trieste resultaat zichtbaar: een tot op de gingiva diepcarieuze dentinestomp met in de meeste gevallen de sombere conclusie dat het pijlerelement reddeloos verloren is, en daarmee dus ook de brugconstructie.

Dit was ook het geval bij een 65-jarige patiënte die zich bij haar tandarts meldde omdat zij al tijdenlang een vieze smaak in haar mond had en voorts klaagde over een scherpe kroonrand die haar tong irriteerde. Bij inspectie bleek dat de kroon van een driedelige brug was losgeraakt van de distale brugpijler, de 37. De tandarts kon een sonde onder de kroonrand van buccaal naar linguaal steken, wat de ernst van de carieuze destructie aantoonde. Het element was reddeloos verloren (afbeelding 1 en 2).

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0030-0/MediaObjects/12496_2020_30_Fig1_HTML.jpg

Afb. 1 Situatie voor het incident.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-020-0030-0/MediaObjects/12496_2020_30_Fig2_HTML.jpg

Afb. 2 Brug los van de 37.

De tandarts besloot eerst een poging te wagen om de brug los te tikken van de andere pijler, de 35. Dat lukte niet, de brug kwam niet los, waarna hij het besluit nam om de brug door te slijpen. Zolang het duurde zou de patiënt dan met

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2020.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.