Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tandheelkunde in de basisverzekering te duur?

Hans van Pelt
‘Arme mensen hebben geen toegang tot mondzorg; die is alleen toegankelijk voor de rijkere Nederlander. We zijn een schatrijk land en wij kunnen prima de hele mondzorg in de basisverzekering zetten. De hele Nederlandse gezondheidszorg is goed geregeld, behalve de tandheelkunde.’ Dit stelt prof. Albert Feilzer, decaan ACTA, voor de camera van Editie NL.
Premium

Het ministerie van VWS reageert hierop dat dat zou leiden tot een forse toename van uitgaven en de premie voor de basisverzekering met wel 40 euro per jaar zou kunnen doen stijgen. (Bron: Editie NL/Het Parool/Zorgverzekering Informatie Centrum)

Politieke wil. Daar draait het volgens Feilzer om. Politieke wil is er wél geweest om de accijns op rookwaren de afgelopen jaren stelselmatig te verhogen. Waar wordt die accijnsverhoging eigenlijk voor gebruikt? Om ons tot een gezondere levensstijl te stimuleren? Sommige mensen met een laag inkomen kunnen hun rokertje, dat intussen weer zo’n 40 euro duurder is geworden, blijkbaar nog wel betalen.

Degene met de laagste inkomens blijken in het algemeen het moeilijkst te kunnen stoppen met roken. Tandheelkundige zorg blijkt nu voor deze groep onbereikbaar. Degene die inmiddels wél gestopt zijn belonen zichzelf niet alleen met een gezonder leven en een gezonder parodontium, maar hebben ook meer te besteden. Het geld (minstens 40 euro per jaar) gaat immers niet meer in rook op.

Niet-rokers hebben een gezonder parodontium en stoppen met roken leidt dus tot minder extracties. Zolang er nog elementen aanwezig zijn kan men geen aanspraak maken op vergoeding van een klikgebit op implantaten dat wel in de basisverzekering zit. Minder klikgebitten leidt dus ook tot een besparing.

De eigen bijdrage stijgt elk jaar met vele procenten om de kosten beheersbaar te houden. Is dit allemaal wel doorgerekend door gezondheidseconomen? Of wordt de stelling die hier boven staat ongefundeerd de wereld in geslingerd?

Er

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.