Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sneller, eenvoudiger en toch nauwkeurig!

Drs. Francis Twiss
Drs. ing. Frans de Beer
Het gebruik van boormallen bij implantologische behandelingen is al enige tijd gemeengoed. Het is, zeker op plaatsen waar weinig botvolume aanwezig is of de latere prothetiek erg nauw luistert, een nuttig hulpmiddel. Met name sinds de komst van de CBCT-scan is het mogelijk zeer nauwkeurige boormallen te maken. De pre-implantologische planning die hiervoor noodzakelijk is bestaat onder andere uit het maken van zo’n CBCT-scan en röntgenfoto’s. Voor deze planning en het van daaruit maken van een boormal zijn separate afspraken met de patiënt nodig waartussen ook enige tijd moet zitten om de boormal te produceren. Wij gingen op zoek naar een methode om met eenvoudige, beschikbare technologie deze procedure te laten plaatsvinden binnen één dag.
Premium

Een uitsluitend mucosaal afgesteunde boormal op een edentate kaak is onbetrouwbaar en bijna altijd slecht bruikbaar door de beweeglijkheid van het weefsel. Afsteuning direct op het bot geeft meer stabiliteit voor de boormal, maar veel ongemak en gevoeligheid voor de patiënt. Door gebruik te maken van vier kleine permucosaal geplaatste ortho-implantaten op strategische plaatsen in de edentate bovenkaak kan een betrouwbare en stabiele afsteuning voor een boormal gerealiseerd worden. Dit moet resulteren in de nauwkeurige plaatsing van de implantaten in overeenstemming met de virtuele planning die van te voren is gemaakt. Het doel is om de behandeling met deze stappen in een dag te doen.

Patiënthistorie

De behandeling vond plaats bij een 60-jarige man, langdurig edentaat. Patiënt is verder gezond en gebruikt geen medicatie. Bij het vooronderzoek bleek de bovenkaak extreem geresorbeerd te zijn. Daarom besloten we een uitgebreide augmentatie van de bovenkaak als voorbereiding op het plaatsen van de implantaten toe te passen. Deze augmentatie in de vorm van buccale verbreding in het front en dubbelzijdige

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 1, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.