Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slijtage

Julie Ingels
Slijtage van het gebit kan op verschillende manieren hersteld worden. Zo kan gekozen worden voor indirecte composiet- of keramische restauraties of voor directe composietrestauraties. Vaak wordt om financiële redenen voor deze laatste gekozen. Een voorspelbaar en objectief herstel in composiet uit de vrije hand is echter niet evident. Vooral bij patiënten met aangezichts-, nek- en kaakspierpijn en bij klachten in het kaakgewricht. Belangrijk is ook om de oorsprong van de slijtage te achterhalen en bij de behandeling in acht te nemen.
Premium

Een 33-jarige man komt op doorverwijzing van zijn chiropractor in de praktijk voor herstel van zijn gebitsslijtage. Hij was in behandeling bij de chiropractor voor nek-, kaak- en aangezichtsklachten en migraine. Bij eten ondervindt hij pijnklachten aan het gebit door het blootliggende dentine. Na bevraging bleek de slijtage veroorzaakt door zowel attritie als van intrinsieke en extrinsieke erosieve oorsprong. De patiënt klemt overdag en ’s nachts. Hij drinkt dagelijks een grote consumptie Cola zero en ook werd vermeld dat hij vaak wekelijks braakt als gevolg van de hoofdpijn en na (te) veel consumptie van alcohol. Na het braken heeft de patiënt de gewoonte om onmiddellijk te poetsen. Opvallend is ook het werkritme: zijn job vereist hem in ploegen te werken, waardoor een vast slaapritme moeilijk te bekomen is. Ook ondervindt hij veel stress door verbouwingen die tijdig gereed moeten zijn.

Een bijkomende klacht was ter hoogte van het element 36. Dit element was reeds endodontisch (tekortschietend) behandeld, maar vertoonde op intraorale opname een periapicale radiolucentie en bleek een bron voor het veroorzaken van spontane pijn.

Verder is de patiënt volledig gezond, heeft geen allergieën en neemt geen medicatie (ASA 1-score). De mondhygiëne is goed, wel is wat tandsteen op het onderfront aanwezig. Het extraoraal mondonderzoek geeft een vermoeden van een verlies van verticale occlusale dimensie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 8, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.