Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties van lezers

Bohn Stafleu van Loghum
Hierbij een reactie op het artikel ‘WIP en de legionella-tsunami’ zoals dat verscheen in TP 5/2016 van collega Wiersema.
Premium

Tsunami of storm in een glas water?

Hierbij een reactie op het artikel ‘WIP en de legionella-tsunami’ zoals dat verscheen in TP 5/2016 van collega Wiersema.

Dit artikel is enigszins populistisch geschreven, waarin feiten en onjuistheden elkaar afwisselen. Zo wordt er gerept over het vertrekken van 3 leden van de commissie en deze zouden zijn aangevuld met mensen die meer welwillend tegen strenge richtlijnen aankijken. Dit laatste is een pertinente onjuistheid. Belangrijker in dit artikel is de verwarring die wordt gecreëerd over het waterbeleid. Richtlijnen met betrekking tot Legionella worden verward met die van het totaal aantal aerobe waterbacteriën en dat maakt de discussie onzuiver. Het is echter een begrijpelijke verwarring, omdat veel bedrijven die de waterkwaliteit bij tandartsen willen controleren, juist inzetten op deze Legionella-preventie. Feitelijk is de huidige richtlijn gebaseerd op de drinkwaterwet.

In de drinkwaterwet van 2010 staat dat het maximaal toelaatbare kolonievormende eenheden (KVE) van aerobe bacteriën per milliliter, gekweekt bij 22°C, niet meer dan 100 mag zijn.

Praktijken voor de mondzorg leveren in de zin van de wet water aan derden, en dan dient men zich te houden aan deze drinkwaterwet. Het water binnen een mondzorgpraktijk mag dus maximaal 100 kve/ml bevatten. Voor de helderheid, dit zijn dus geen Legionella-bacteriën, want daarvoor is de norm 1000 per liter.

Uit onderzoek van Exterkate en Crielaard uit 2012 blijkt dat maar 35% aan die 100 kve/ml-norm voldeed. Wat de Legionella- norm betreft, het is bekend dat er, behalve

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.