Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties van lezers

René Gruythuysen
In ‘De pulpotomie’ (TP april 2019, nr. 3) wordt een voorkeur uitgesproken voor ‘Gewoon gaaf’. Daarbij wordt verwezen naar een artikel van Van Palenstein Helderman e.a. (NTvT, 2015). Maar we lezen: ‘Mocht cariës toch actief blijven, dan kunnen we dankzij de Halltechniek en zilverdiaminefluoride mondzorg kindvriendelijk aanbieden’. Dat is in strijd met het bovengenoemde NTvT-artikel. Daarin staat: ‘Als de Gewoon Gaaf-behandeling niet aanslaat, is dat in geen geval reden om af te zien van het onderliggende beginsel van deze aanpak. Met andere woorden, inspanningen moeten gericht blijven op het wegnemen dan wel beheersen van de oorzaken van cariës.’ De richtlijn adviseert NRCT bij ‘cariësactieve kinderen om de zelfzorg te activeren teneinde het cariësproces te remmen of te stoppen.’
Premium

Pulpotomie: vaak overtreatment

In de literatuur wordt de behandeling van diepe cariës beschreven. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ‘diep’ en ‘te diep’. Hoewel de pulpotomie in de kindertandheelkunde zeer populair is, komt deze slechts in aanmerking voor ongeveer 5% van de diepe cariëslaesies als er sprake is van een reversibele pulpaontsteking (richtlijn kindertandheelkunde). Het klinische succes van de pulpotomie is dan ook voor een groot deel te danken aan overschrijding van het indicatiegebied. Bij pijnklachten die worden geassocieerd met een irreversibele ontsteking van de pulpa in melkmolaren is niet bekend hoe succesvol de pulpotomie is. Dat is zeker geen 95-100% zoals in het artikel wordt gesuggereerd. Daarom moet de pulpectomie als optie niet te gemakkelijk worden weggezet.

Over het belang van bitewings voor de indicatie: de RDT (Remaining Dentine Thickness) is onbetrouwbaar. Een pulpotomie indiceren vanwege het ontbreken van een ‘clear band’ leidt in 36% van de gevallen tot een fout-positieve beslissing. Beter is het af te gaan op het klinische beeld en de anamnese. In ons onderzoek (J of Endod, 2010) naar indirecte overkapping was bij 30% van de molaren geen beginopname voorhanden. Dat had geen invloed op het resultaat (96% succesvol) na 3 jaar (klinisch en röntgenologisch). Bedenk dat bij röntgenologische beoordeling een onderschatting plaatsvindt van 20% van de RDT (Berbari, 2018). Bedenk ook dat een pulpotomie onder narcose leidt tot meer (co-)morbiditeit als gevolg van pijn (Keles, 2017).

Er is geen enkel bewijs dat een partiële pulpotomie minder succesvol is.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.