De pulpotomie

In de hele geneeskunde is het ‘mooi’ als er zo min mogelijk invasief behandeld hoeft te worden. Helaas gaat het met de kindergebitten regelmatig mis en vallen daar diepe gaten in. Dán is het ‘mooi’ als u als tandarts alle opties in de vingers heeft om het onfortuinlijke kind optimaal te helpen. Wat doet u vandaag bij een kind dat gisteren pijn had tijdens het eten en ook ‘s nachts wakker werd van de kiespijn?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Wanneer wij tandartsen kinderen behandelen, restaureren wij met name veel caviteiten en extraheren wij veel kiezen. Beide interventies zijn ‘jammer’ omdat zij vaak weer leiden tot meer behandeling. Restauraties breken, komen los en veroorzaken soms pulpitis en pulpanecrose. Extracties veroorzaken soms ruimteverlies en maken zo weer orthodontische behandeling noodzakelijk. Lokale anesthesie en cariësverwijdering met roterend instrumentarium kunnen door kinderen zeker als zeer belastend worden ervaren, waardoor angst voor de tandarts kan ontstaan.1-3

Alle kinderen hebben van nature een voorkeur om zo min

0
3

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.