Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reacties van lezers

Bohn Stafleu van Loghum
Tot mijn afschuw heeft u een artikel geplaatst in TP maart 2019 waarin door mw. Oosterloo-van Ree wordt gesuggereerd dat homeopathie een serieus te nemen behandelmodaliteit is binnen de huidige tandheelkunde.
Premium

Beste redactie,

Dit is uiteraard niet waar en ontbeert wetenschappelijke onderbouwing. Het is te betreuren dat u iemand uit de niet-reguliere geneeskunde, die volledig de weg kwijt lijkt te zijn gelet op het feit dat zij in het verleden een studie geneeskunde heeft mogen volgen, een podium heeft geboden.

Ik ben van mening dat de redactie zich moet schamen en zich eens zou moeten inlezen over homeopathie bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Met vriendelijke groeten,

Eric-Jan Wösten


Reactie TP

In de dagelijkse praktijk heeft de tandarts regelmatig patiënten in de stoel die aangeven homeopathische middelen te gebruiken. In het gepubliceerde artikel wordt niet beweerd dat de reguliere (tandheelkundige) zorg moet worden vermeden, want dan zou TP de tekst niet geaccepteerd hebben. Een van de gevaren van homeopathie is immers mogelijke zelfdiagnose en zelfbehandeling. Wel wordt gesteld dat enkele homeopathische geneesmiddelen ‘zonder veel risico’ als aanvullende interventie kunnen worden aangewend.

De redactie is het ermee eens dat een zeer kritische houding moet worden aangenomen tegenover alternatieve geneeswijzen, maar wil tegelijkertijd de lezers-tandartsen wel informeren wat hun patiënten in de tandheelkunde zoal kan worden aangeboden. Om dezelfde reden publiceerde TP enige tijd geleden een artikel over acupunctuur, dat ook wenkbrauwen deed fronsen.

De tandarts kan op basis van het artikel en aanvullende informatie op internet zelf de homeopathie op waarde schatten en deze kennis in de voorlichting naar patiënten gebruiken. Het kan daarbij zeker geen kwaad ook kennis te nemen van de ferme tegengeluiden die

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 3, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.