Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Probleem, uitdaging of koud kunstje

Dr. Dien Gambon
Wanneer een kind bij de tandarts komt zijn er voor de tandarts maar een paar minuten om vertrouwen met een kind op te bouwen en jezelf aan het kind voor te stellen. De eerste indruk maak je maar één keer. Tijd is daarbij het toverwoord. Tijd nemen voor een kind en gewoon aardig zijn zijn kernzaken als het om succesvol omgaan met kinderen gaat. Maar tijd is beperkt in een tandartspraktijk. Als er geen tijd is, zal je tijd willen en moeten maken. Kinderen zijn geen volwassenen en hebben zo hun eigen, individuele aanpak nodig.
Premium

Wanneer ouders met hun kinderen voor het eerst bij de tandarts komen, heeft iedereen zo zijn eigen verwachting.

Het tandheelkundig team

De tandheelkundig zorgverlener wil graag een kind dat luistert en meedoet als hem wat gevraagd wordt, het kind stil ligt en medewerking verleent bij een behandeling of een controle, goed zijn tanden poetst of laat poetsen en de adviezen die gegeven worden opvolgt.

De tandartsassistente hoopt dat het kind zich laat behandelen, dat de tandarts de behandeling kan uitvoeren zonder complicaties en stress en dat zij de tandarts kan ondersteunen door op de reacties van het kind te letten en zo nodig af te leiden en gerust te stellen.

De ouders of verzorgers

De ouders verwachten dat de tandarts hun kind naar eer en geweten behandelt, tandheelkundige adviezen geeft en de tandheelkundige problemen oplost, dat de tandarts aardig en betrouwbaar is en begrip heeft voor de reacties en het gedrag van hun kind, en natuurlijk dat het kind bij de tandarts in veilige handen is. Daarnaast verwachten zij dat de tandarts hun kind geen pijn doet en willen de meeste ouders dat de tandarts hun kind niet dwingt. Ouders kunnen bang zijn voor kritiek en kunnen zich schamen in die gevallen waarin hun handelen verantwoordelijk is voor het carieuze gebit van hun kind. Een negatieve ervaring bij tandartsbezoek(en) bij ouders geeft een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2016.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.