Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventie en behandeling van peri-implantaire ziektes: Zonder nazorg kans op verlies van implantaten groter

Bohn Stafleu van Loghum
Implantaten hebben net als natuurlijke elementen onderhoud nodig. Anna Louropoulou heeft aan het ACTA onderzoek verricht en gekeken naar de effectiviteit van verschillende instrumenten op implantaatoppervlakken. Daarnaast onderzocht zij hoe een patiënt het beste een implantaat-gedragen constructie zou kunnen reinigen. Verder werd een richtlijn ontwikkeld met betrekking tot de preventie, de diagnostiek en de behandeling van peri-implantaire ziektes.
Premium

1 Wat was de aanleiding van uw onderzoek?

Dat titanium implantaten succesvol gebruikt kunnen worden om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen, werd inmiddels meer dan 50 jaar geleden ontdekt. Het was destijds een grote doorbraak in de tandheelkunde. Jaarlijks worden er bij patiënten steeds meer implantaten geplaatst; in Nederland bijvoorbeeld gaat het om circa 125.000 implantaten per jaar. De tijd heeft ons inmiddels geleerd dat implantaten ook verloren kunnen gaan, met name door ontstekingen. Onderhoud is de sleutel tot een succesvolle behandeling met implantaten. Over de aanpak van professioneel onderhoud was tijdens de start van mijn onderzoek nog geen duidelijke overeenstemming. Tandartsen en mondhygiënisten die tegen problemen aanliepen bij de behandeling van patiënten met implantaten hadden geen houvast. Hier wilde ik verandering in brengen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12496-017-0111-x/MediaObjects/12496_2017_111_Fig1_HTML.jpg

2 Wat heeft u precies onderzocht?

Ik heb gekeken hoe je het implantaatoppervlak zo effectief mogelijk kunt reinigen. Het verwijderen van biofilm van implantaatoppervlakken, door zelfzorg en professionele zorg, is namelijk essentieel om peri-implantaire infecties te voorkomen en te behandelen. Ik ben daarvoor in de literatuur op zoek gegaan naar wetenschappelijk bewijs voor de te verwachten effecten van diverse mechanische instrumenten en chemische middelen op de diverse gladde en ruwe titaniumoppervlakken. Ik wilde uitzoeken wat het effect van verschillende instrumenten is op de oppervlaktestructuur van het implantaat en welke instrumenten/middelen momenteel het meest effectief zijn in het reinigen en verwijderen van biofilm van het implantaatoppervlak. Tevens heb ik gekeken naar de biocompatibiliteit van het oppervlak na behandeling: of de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 7, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.