Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parodontitis apicalis of een cyste?

Dieuwertje de Groot-Kuin
Een 35-jarige man bezoekt onze praktijk na verwijzing van zijn tandarts. Enkele weken voor zijn afspraak bij ons was hij bij de kaakchirurg geweest omdat er een grote radiolucentie aanwezig was in de regio van element 22. Dat element reageerde niet sensibel op koude. De kaakchirurg sprak het vermoeden uit van een radiculaire cyste en heeft de patiënt terugverwezen naar de huistandarts om de endodontische behandeling aan element 22 uit te voeren. Deze heeft het element geopend. Tijdens de behandeling was het niet mogelijk om het kanaal droog te krijgen en te vullen. De patiënt is vervolgens naar ons verwezen.
Premium

Bij de intake van de 35-jarige patiënt blijkt element 22 verhoogd mobiel. Hij vertelt dat er sinds een jaar of twee regelmatig een zwelling ontstaat in de omslagplooi en dat hij deze zelf doorprikt. Anders dan de terugkerende zwelling heeft hij geen klachten. Hij kan zich geen dentaal trauma herinneren dat necrose van de pulpa zou kunnen verklaren. Element 22 is uitgebreid gerestaureerd; de huidige restauratie heeft een matige aansluiting.

Elementen 11, 21, 22 en 23 reageren niet verhoogd gevoelig op percussie en palpatie. Bij de koudetest blijkt dat elementen 11, 21 en 23 normaal reageren, maar element 22 geeft geen reactie. Er zijn rondom pockets sondeerbaar van 5 mm. Röntgenologisch strekt de radiolucentie zich uit van distaal van de 22 tot mesiaal van de 21.

De diagnose: niet-pijnlijke parodontitis apicalis, met als differentiële diagnose een radiculaire cyste.

Behandeloverwegingen

De grootte van de radiolucentie doet vermoeden dat element 21 betrokken is bij het defect. Dat element reageert echter normaal op de koudetest, wat duidt op een sensibele pulpa. De eerstaangewezen maatregel is het afmaken van de endodontische behandeling van element 22. Daarna zal

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 6, 2018.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.