Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Parodontale zelfzorg: De Gum Irrigator bij peri-implantitis

Johan van Dijk
Wouter Kalk
Implantologie is een snel gegroeide tandheelkundige discipline. Op jaarbasis worden alleen al in Nederland ruim 100.000 implantaten geplaatst. Een implantaat blijkt echter niet altijd een duurzame oplossing.
Premium

Hoewel de cijfers van de verschillende onderzoeken wel wat variëren, is toch de algemene mening dat bij 50% van de implantaten een oppervlakkige ontsteking ontstaat, peri-implantaire mucositis, en bij 20% een peri-implantitis, waarbij verlies van steunweefsel optreedt (afbeelding 1 en 2). De behandeling van peri-implantaire mucositis is vaak een kwestie van het verwijderen van de biofilm en het optimaliseren van de mondhygiëne. Dit is tevens de preventie van het ontstaan van peri-implantitis, aangezien peri-implantaire mucositis kan overgaan in peri-implantitis, die gekenmerkt wordt door verdiepte pockets en botkraters rondom de implantaten. Zodra hiervan eenmaal sprake is, volstaat oppervlakkige reiniging en een geoptimaliseerd mondhygiëne regime niet meer. Dan zal de dieper gelegen ontsteking rond de implantaathals op een andere wijze moeten worden aangepakt. Hiervoor is al een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 10, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.