Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ortho-Resto: een Siamees duo

Arlies Nieuwenhuijse
Rob Mulié
Kya Wabeke
In TandartsPraktijk van mei van dit jaar werden voorbeelden getoond van ‘schier hopeloze gevallen’ waarbij een traumatisch diepe beet door toepassing van een beproefd behandelconcept verdween. De strakke regie binnen het multidisciplinair samenwerkingsverband wordt in deze bijdrage meer in detail toegelicht.
Premium

Bij een ongunstige relatie tussen boven- en onderkaak is de directe hulpvraag van patiënt en verwijzer vaak restauraties in het front aan te brengen of verloren elementen te vervangen. Soms is er sprake van slijtage door erosie en/of attritie en ook wel voldoen eerder aangebrachte restauraties niet meer. Bij prematuur verlies in de zijdelingse delen is de beet nog meer verdiept, wat weer bijdraagt aan slijtage in het front. Door gebrek aan ruimte in het front ziet de tandarts dan geen mogelijkheden de hulpvraag te honoreren.

In onze bijdrage in TP mei passeerden de vaste begrippen in onze behandelaanpak de revue: orthodontisch beet lichten, intruderen, protruderen en torquen van het bovenfront. In veel gevallen tevens een chirurgische kaakverplaatsing. En anders dan menigeen wellicht aanneemt, vindt het restauratief of prothetisch onderdeel lang niet alleen aan het eind plaats: gaandeweg groeide binnen ons team het inzicht hoe de samenwerking tussen orthodontist en restauratief tandarts kan worden verfijnd om de patiënt zo soepel en zo snel mogelijk te helpen. Gnatholoog Kya Wabeke (KW) ging in gesprek met haar teamgenoten orthodontist Rob Mulié (RM) en restauratief tandarts Arlies Nieuwenhuijse (AN), die samen het onderwerp illustreerden aan de hand van de volgende casuïstiek.

Casus heer W. (afbeelding 14)

KW: ‘Soms vraag ik me tijdens ons gezamenlijk spreekuur af waarom de patiënt niet eerder is verwezen. Maar ligt dat eigenlijk niet altijd aan de huistandarts?’
AN: ‘Zeker niet. Ik ben zelf de huistandarts van meneer W. en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 9, 2019.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.