Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Narcosebehandeling drastisch beperken kan!

René Gruythuysen
Er bestaan zorgen over de invloed van narcose op de ontwikkeling van de hersenen. Door sommigen wordt beweerd dat narcose veilig is. Een dergelijke bewering is misleidend. Onderzoek hiernaar is gedaan door anesthesioloog De Graaff en anderen bij jonge kinderen. De voorlopige uitkomsten zijn dat er geen schade is gevonden bij 2-jarigen t.a.v. leer- en gedragsproblemen na kortdurende narcose van maximaal 1 uur. In de kindertandheelkunde worden vaak kinderen gedurende 2 tot 2,5 uur onder narcose behandeld. Dat moet anders.
Premium

Er is geen discipline in de mondzorg waarin de kloof tussen wetenschap en praktijk zo groot is als in de kindertandheelkunde. De volledige conventionele behandeling onder narcose met veel kronen en bij diepe cariës de pulpotomie als standaard werd meer dan 50 jaar geleden gepropageerd door Martin Curzon uit Leeds. In 2012 werd hij uitgenodigd om onze richtlijnen te introduceren op het KNMT-congres. Dat deed hij niet. Hij maakte snerende opmerkingen over NRC en propageerde zijn eigen benadering, de traditionele volledige behandeling onder narcose, als de beste en de meest kindvriendelijke. Dat deze volledig in strijd is met de inhoud van de richtlijn, maakte voor hem niets uit. Geen enkele pedodontoloog sprak hem echter tegen. In tegendeel, hij kreeg bijval.

Niet zo vreemd, want nog steeds vindt zijn opvatting veel gehoor in de kindertandheelkunde. Dat bleek op het onlangs gehouden Congres Kindertandheelkunde 2017. Een bestuurslid van het Ivoren Kruis betitelde de traditionele behandeling met voorgevormde kronen onder narcose als de beste en meest kindvriendelijke behandeling. Het is juist dat voorgevormde kronen van alle restauraties de beste overlevingskans hebben, maar wat zegt dat over de gezondheidswinst? Het geeft aan hoe het wetenschappelijk podium in de kindertandheelkunde door

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    Dit artikel is verschenen in TandartsPraktijk nr. 4, 2017.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.